Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2003 / LF
Regnskurar stör skördearbetet
Augusti inleddes med varmt och torrt väder, men den senaste veckans regnskurar har på många ställen avbrutit skördearbetet, rapporterar ProAgria i sin växtrapport. Om vädret fortsätter på samma sätt ökar risken för att kärnorna börjar gro i axen. De första observationerna av kärnor som gror i axen har redan gjorts i Nyland. Speciellt i områden med liggsäd har kvaliteten redan börjat försämras.
- Vårvetet har på sina håll redan svartnat. Dessutom förekommer det groddar i axen, bekräftar Magnus Selenius i Esbo. Han odlar ekologiskt vårvete på 35 hektar och oljelin på 15 hektar. Eftersom Selenius hittat groddar i kärnorna på alla vårveteskift befarar han att falltalet blir dåligt och därför tröskar han nu först de minst mogna skiften, i hopp om att kunna få ett högre falltal på åtminstone en del av skörden.
Tröskningen av höstsäd är på slutrakan i södra Finland. Höstveteskörden beräknas både till mängd och kvalitet vara normal. Kvaliteten på det otröskade höstvetet sjunker emellertid snabbt om det varma och fuktiga vädret fortsätter. Bara en liten del av bestånden med höstvete har varit utsatta för liggsäd, närmast områden som råkat ut för kraftiga åskskurar.
Tröskningen av råg är avklarad till hälften även upp till Uleåborgstrakten. Både kvaliteten och skörden har varit normal för rågen.
Av vårspannmålen har kornet lidit mest av torkan, den har också brådmognat till stora delar. För ovanlighetens skull har tröskningen av korn framskridit längst i norra Österbotten och Kainuu. I södra Finland håller man först nu på att inleda tröskningen av korn. Skörden väntas i södra Finland däremot bli god, medan man i övriga delar av landet väntar en medelmåttig kornskörd.
Av vårspannmålen är det havren som minst har tagit skada av torkan och den mognar nu i jämn takt. Även havreskörden väntas bli god på många ställen i landet.
Tröskningen av rybs har hittills påbörjats bara i sydvästra Finland. Skörden beräknas bli normal både till skörd och kvalitet.
Drygt hälften av ärterna har tröskats på de viktigaste odlingsområdena för grödan i Egentliga Finland. Skörden väntas bli god både till mängd och kvalitet. Sockerbetorna och potatisen drar däremot nytta av den senaste tidens regn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab