Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2003 / LF
Byggande av rastgård kan snart bli aktuellt för många mjölkproducenter
Enligt djurskyddsförordningen måste de kor och kvigor som hålls i bås kunna rastas utomhus senast den 1 juli 2006, också hos de producenter som ägnar sig åt konventionell mjölkproduktion. Sommartid skall djuren antingen släppas ut på bete eller i en rastgård. För lösdriftsladugårdar med konventionell produktion finns det inget sagt att de måste på bete.
Det här framhåller Roger Brännäs, byggmästare på ÖSL. Om rastgården storlek är under 20 kvadratmeter per fullvuxet nötkreatur måste man ha ett tätt underlag så att man kan ta hand om gödselvatten och regnvatten.
En tät botten på rastgården kan man tillverka av till exempel konventionell betong.
- Det skall då vara fråga om 120 millimeters armerad betong för att den skall klara traktortrafik. Sedan kan man tänka sig asfalt och den läggs normalt i ett 50 millimeter tjockt lager. Jordmassorna under plattan bör bytas ut till annat material så att det blir så tjälfritt som möjligt under den.
Det går att få direkta stöd för byggande av rastgård.
- I bidrag kan man få 25 procent av de godtagbara kostnader som fastställts av jord- och skogsbruksministeriet. Om rastgården byggs i samband med renoveringen av ladugården kan man räkna in kostnaden i den totala summan och den vägen få statslån på upp till 70 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab