Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2003 / LF
Juustokunta vill ännu ha Milkas producenter
Turerna kring Milka och de mjölkproducenter som vill byta mejeri till Valio-mejeriet Keski-Pohjan Juustokunta fortsätter. Idag fredag kommer styrelsen för Keski-Pohjan Juustokunta att ha ett möte för att diskutera om mejeriet ändå skall ta emot de 78 mjölkproducenter som är intresserade av att byta mejeri. Av dessa 78 levererar 74 i dagens läge sin mjölk till Milka.
Måndagen den 15 augusti meddelade Valios styrelse att den inte tillåter Juustokunta att ta emot de nya leverantörerna. Några dagar senare meddelade Tapani Haukilahti som är ordförande för Juustokuntas förvaltningsråd att det är Juustokuntas och inte Valios sak att godkänna vem som levererar mjölk till mejeriet.
Valios styrelseordförande Kari Inkinen säger till LF att den situation som uppstått är ganska speciell.
- Valios styrelse har en klar linje för besluten i denna fråga. Det är vi som godkänner eller inte godkänner de nya leverantörer som mejerierna skaffar.
Om Juustokuntas styrelse idag besluter att mejeriet trots Valios tidigare nej tar emot Milkas leverantörer, så står de två andelsbolagen mot varandra. Kari Inkinen vill i detta skede inte förutspå vad slutresultatet blir. Inte heller Juustokuntas vd Marko Puhto vill kommentera utgången.
Men Valio har starka kort på hand. Valio gör årligen upp ett avtal om mjölkanskaffningen med de enskilda anskaffningsandelslagen, såsom Juustokunta. Om den mjölkmängd som mejerierna vill leverera för vidareförmedling till Valio överstiger mängden i avtalet behöver Valio inte ta emot mjölken. I värsta fall står alltså Juustokunta med stora mängder mjölk från de nya leverantörerna som de inte blir av med.
Under tiden fortsätter missnöjet bland de leverantörer som ville byta mejeri. Den egentligen enda orsaken till mejeribytet är mjölkpriset. Juustokuntas pris är 3 cent högre per liter, jämfört med Milka. Den prisskillnaden har gjort att bland annat alla mjölkbönder i byn Småbönders gett sig över språktröskeln för att sälja sin mjölk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab