Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2003 / LF
Finlands naturtyper ska rödlistas
Finlands naturtyper ska rödlistas för första gången. Den egentliga bedömningen tar tre år och resulterar i listning och beskrivning av Finlands hotade, hänsynskrävande och bristfälligt kända naturtyper.
Projektet som startats under ledning av Finlands miljöcentral (SYKE) sammanför landets naturtypexperter. Framledes kommer rödlistningen att kunna brukas på samma sätt som tidigare gjorda artrödlistningar.
Vid rödlistningen av Finlands naturtyper betraktas alla i Finland förekommande naturtypsgrupper som kan indelas i sju grupper: Östersjön och dess kuster; sötvatten och deras stränder; myrmark; skogar; traditionella kulturbiotoper; fjällmark samt berg, sten- och sandmarker.
Dessutom behandlas av människan själv skapade livstyper, som i vissa fall kan fungera som kompenserande livsmiljöer för arter levande i hotade naturtyper. Exempel på dylika är t.ex. sandiga vägsluttningar som erbjuder nya livsmiljöer för rullåsarnas flora och insektfauna efter det att åsbranternas växtlighet vuxit igen bl.a. i brist på skogsbränder.
Behovet att samla information om våra naturtyper har ökat under senaste år. Ett redskap för enhetlig och omfattande bedömning av naturtyper har dock saknats. Rödlistningen förväntas korrigera den här bristen och producera jämförbar information om våra naturtyper.
Av våra grannländer har Norge gjort den mest omfattande utredningen över hot mot naturtyper och i Estland har olika vegetationstyper rödlistats. I Sverige saknas emellertid en motsvarande bedömning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab