Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2003 / LF
Sopa upp askan efter strandbrasorna!
När brasorna från Forneldarnas natt och Villaavslutningen slocknat på lördagsnatten uppmanar samarbetsprojektet Östersjöforum alla att sopa upp askan från strandbrasan, så att vågorna inte tar den.
Fosformängden från en mindre brasa motsvarar lika mycket fosfor som det finns i 5,5 skottkärror med trådalger. Aska innehåller nästan bara mineraler och näringsämnen (inte kväve). Askans näringsinnehåll domineras av kalcium, men även andra näringsämnen, som fosfor, finns med. Fosfor är ju ett av näringsämnena som bidrar till övergödningen. Genom att borsta upp askan från strandbrasorna kan man minska på näringsläckaget från land. Från en brasa med 40 kilo ved uppstår ca 2 kilo aska. I denna mängd aska finns 20 gram fosfor.
Använd askan i trädgården. Eftersom den uppsopade askan har en ph-höjande effekt kan den bra spridas ut på gräsmattan som lätt blir för sur. Man kan även gödsla vinbärsbuskar och syrenbuskar med askan.
- Vi kan alla hjälpa till att återfå ett rent hav. Fastän det finns stora utsläppskällor som kräver stora politiska beslut och internationellt samarbete är var och en av oss en beslutsfattare i Östersjöfrågor. Det är ju främst våra egna utsläpp som försämrar kustvattnens tillstånd. Många små insatser har tillsammans en stor inverkan på hur havet mår, påminner projektkoordinator Mia Svartström.
Finlandssvenskt Östersjöforum är ett samarbetsprojekt mellan Finlands svenska Marthaförbund rf, Natur och Miljö rf och Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf. Östersjöforum vill berätta vad alla kan göra för att minska på övergödningen. Målsättningen är att inspirera till diskussion och handlingar för att åtgärda övergödningen av våra kustvatten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab