Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2003 / LF
Grundstenen murades till lantbruksmuseum i Vanda
Ett nytt lantbruksmuseum håller som bäst på att byggas i Övre Nybacka i Vanda. Bakom bygget står Helsinge Lantmannagille, medan driften av museet kommer att skötas av Vanda stad. Museet kommer att omfatta en varm byggnad med bland annat utställningsutrymmen, kafé och bastu, samt en kall byggnad med ett mindre uppvärmt verkstadsutrymme i ena gaveln. Bygget omfattar totalt 1.600 kvadratmeter, varav ungefär 700 kvadratmeter är uppvärmt utrymme.
Tomten som museet byggs på ägs av Vanda stad. Staden har låtit lantmannagillet arrendera tomten för 50 år mot en symbolisk avgift. Finansieringen av bygget baserar sig till stor del på donationer och bidrag.
En del av arbetet med museibygget görs som talkoarbete, bland annat har en del av virket som behövs för bygget sågats och transporterats med talkoarbetskraft. Gustav Härmälä, som är ordförande för museikommittén, räknar med att budgeten för hela museiprojektet rör sig omkring 900.000 euro, men i den summan ingår även värdet på talkoarbetet.
Då museet står klart kommer Vanda stad att sköta verksamheten. Museet kommer att ha en status som kulturhistoriskt lokalmuseum och rikta sig till både finsk- och svenskspråkiga invånare i Vanda och huvudstadsregionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab