Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.8.2003 / LF
Grundpriset på vete sjönk
Både Raisio och Avena har sänkt grundpriset på vete jämfört med förra året. Enligt uppgifter som publicerades förra veckans fredag betalar Raisio 124 euro/ton för vete, vilket är 3-4,5 euro mindre än förra året. Avenas utgångspris för vete är nu 125-127 euro/ton beroende på mottagningsplatsen. Förra året var Avenas pris 130,5 euro per ton.
Utgångspriserna gäller tröskningstiden, och priset på vete väntas stiga efter den första ruschen. Raisio meddelar redan nu att deras vetepris i oktober är 126-127 euro/ton beroende på mottagningsplatsen.
Den totala spannmålsskörden i Finland väntas bli knappa 4 miljarder kilo i år. Veteskörden ser ut att bli exceptionellt stor, cirka 640 miljoner kilo. Den inhemska produktionen behöver ungefär 550 miljoner kilo vete, och dessutom används vete till foder och utsäde. Under de två följande veckorna kommer det slutliga beskedet om veteskördens mängd och kvalitet. Den höstsäd som tröskats hittills har till kvaliteten varit god.
Priset för råg är det samma som förra året. Raisios pris är 125 euro/ton och Avenas 122 euro/ton. Den inhemska marknaden för råg bedöms av Raisio som stabil. Rågskörden räcker inte heller i år till för att täcka det inhemska behovet, och importbehovet är åtminstone 20 miljoner kilo.
Avenas inköpspris för havre är 80-91 euro/ton och för korn 97-100 euro/ton. Avena tar emot ekospannmål endast i Turenki. Utgångspriserna är 135 euro/ton ekokorn, 140 euro/ton ekoråg och 185 euro/ton ekovete.
Rybsarealen är större i år än förra året, och skördeutsikterna är goda. På Raisio räknar man med att öka vidareförädlingen av inhemsk rybs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab