Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.8.2003 / LF
Första provupptagningen av sockerbetor gjord
Den första provupptagningen av årets sockerbetor är gjord. På basen av resultaten räknar Danisco med att skörden i Finland skulle vara 16,9 ton sockerbetor/hektar med en sockerhalt på 13,9 procent. Ett hektar väntas ge 2,36 ton socker. De fem senaste årens medeltal är 2,7 ton betor/ha och 2,9 ton socker/ha. Sockerhalten har i snitt varit 12,7 procent.
Enligt Danisco har väderleksförhållandena i de länder företaget verkar (Danmark, Finland, Sverige, Tyskland och Litauen) varit mycket goda. Därför väntar man sig en större skörd än normalt trots att odlingsarealen sjunkit med cirka tio procent. Den mindre odlingsarealen menar Danisco är en följd av de förestående WTO-förhandlingarna, som väntas resultera i att EU sänker sina sockerkvoter.
I Finland var våren sen och försenade därmed sockerbetssådden. Prognoserna visar att årets skörd blir mindre än genomsnittskörden, meddelar Danisco. Årets andra provgrävning görs i början av september.
- Efter att vi fått resultaten från den andra provgrävningen ser vi hur stor skörden blir och besluter då om hur många dagar som behövs för sockerkampanjen och när vi ska sätta igång, säger lantbruksdirektör Esko Lindstedt vid Sucros.
Resultaten från den andra provupptagningen torde vara klara den andra veckan i september.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab