Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.8.2003 / LF
Lantbrukets struktur undersöks - var annan gård intervjuas
Lantbrukets strukturundersökning, som inleds i augusti, berör 35 000 finska lantbrukslägenheter och trädgårdsföretag. Den största delen av uppgifterna som behövs för undersökningen erhålls direkt ur registren, men uppgifter insamlas också under hösten genom telefonintervjuer som riktas till gårdarna. Undersökningen är lagstadgad.
Telefonintervjuerna som riktas till gårdarna görs i september-november. Ett intervjuformulär skickas före intervjun till alla de gårdar som omfattas av undersökningen. Inom några veckor efter att blanketten har anlänt, ringer intervjuaren upp gården och samlar in uppgifter om bl.a. småföretagsverksamhet och arbetskraft. Postningen av blanketterna inleds i mitten av augusti.
I lantbrukets strukturundersökning insamlas uppgifter gällande bland annat företagsverksamhet, åkeranvändning och husdjurens antal. Två tredjedelar av uppgifterna erhålls direkt ur register som upprätthålls av landsbygdsnäringsregistret, i vilket man årligen samlas uppgifter som härstammar från odlarnas stödansökningsblanketter.
Lantbrukets strukturundersökning har haft en betydande roll vid utformandet av den gemensamma lantbrukspolitiken inom den Europeiska Unionen samt vid bedömningen av politikens verkningar. Den första EU omfattande strukturundersökningen utfördes redan år 1996.
Tidigare strukturundersökningar om lantbruket som berört vårt land, har utförts åren 1995 och 1997. Senast utreddes lantbrukets struktur år 2000, då man inom ramarna för lantbrukräkningen samlade in uppgifter från alla lantbrukslägenheter och trädgårdsföretag.
Enligt lagen om landsbygdsnäringsstatistik, är Tike förpliktad att samla in uppgifter om lantbruket och trädgårdsproduktionen, och enligt samma lag är de som idkar dessa näringar förpliktade att svara på förfrågningar av Tike.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab