Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.8.2003 / LF
WTO-överenskommelse fick blandat mottagande
Senaste veckas WTO-kompromiss mellan USA och EU fick ett blandat mottagande ute i världen. EU-kommissionärerna Franz Fischler och Pascal Lamy betecknar överenskommelsen som positiv, likaså USA-förhandlarna och WTO:s generaldirektör Supachai Panitchpakdi. Kritik kom inte oväntat från Cairnsländerna och flera utvecklingsländer.
Kontentan av överenskommelsen är att USA och EU omfattar målen för den pågående Doha-rundan. Man går uttryckligen med på en särbehandling av utvecklingsländerna inom ramen för WTO-reglerna. De ska få en prioriterad tillgång till industriländernas skyddade marknader.
Däremot innehåller dokumentet inga siffror eller procentsatser. Formuleringarna är rätt vaga och det saknas en tidtabell för avskaffningen av handelsbarriärerna och åtgärdernas omfång. Kort sagt handlar det om tre pelare - interna stöd, marknadstillgång och exportkonkurrens.
För var och en av dessa pelare anger dokumentet tillvägagångssättet för förhandlingarna. Detaljer och bärvidden av kommande förpliktelser tar förhandlarna ställning till senare.
En positiv signal är att parterna har enats om att ta med sektorer som tidigare har varit tabu i WTO-sammanhang. USA har bland annat gått EU till mötes genom att exportkrediter och livsmedelsbistånd får plats på agendan. I gengäld visar EU beredskap att förhandla om exportsubventioner.
De stora exportländerna inom den så kallade Cairnsgruppen avvisar som väntat det nya dokumentet. Länderna efterlyser en betydligt vidlyftigare liberalisering av handeln än papperet tillåter. Man betecknar förslagen som otillräckliga, i synnerhet vad gäller marknadstillgång.
För Japan går överenskommelsen för långt. Enligt lantbruksminister Yoshiyuki Kamei får Japan problem med de föreslagna tullsänkningarna. Landet skyddar sin risproduktion med importtullar på upp till 500 procent.
Om knappt tre veckor samlas representanter för 146 stater i Cancun, Mexiko, för att fortsätta WTO-förhandlingarna inom ramen för Doha-rundan. Ett centralt mål är en ny överenskommelse för handeln med lantbruksprodukter. Enligt experterna kunde ett lyckat avtal ge världshandeln en tillväxt till ett värde av 800 miljarder dollar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab