Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
28.8.2003 /
LPA: Företagshälsovården ger 20 % rabatt på OFLA-premien

En stor del av lantbruksföretagarna hör ännu inte till företagshälsovården, fastän lantbruket är en av de farligaste branscherna. Brådskan i arbetet gör att man inte hinner tänka på den egna hälsan. Den som ansluter sig till företagshälsovården för lantbruksföretagare före utgången av september får i fortsättningen premien för sin arbetsskadeförsäkring nedsatt med en femtedel. Även deltidsodlare som hör till lantbrukarnas företagshälsovård får denna förmån. Företagshälsovård ordnas vid hälsocentralerna och flera privata läkarstationer.

Kostnaderna kan dras av vid beskattningen
Lantbruksföretagaren betalar hälften av kostnaderna för hälsokontroller och FPA betalar den andra hälften. Ett gårdsbesök kostar ingenting för kunden om hälsocentralen gör besöket, men om det görs av en privat läkarstation måste kunden betala hälften. Kostnaderna kan emellertid dras av vid beskattningen.

Den som har anslutit sig till företagshälsovården för lantbruksföretagare får varje år 20 % rabatt på premien för OFLA-arbetsskadeförsäkringen. Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt sköter OFLA-försäkringen.

Nya kunder hinner få rabatt på sin OFLA-premie för det följande året, om de har anmält sig till företagshälsovården för lantbruksföretagare före utgången av september. Ungefär 37 000 lantbruksföretagare hör nu till företagshälsovården.

Den egna arbetsförmågan är företagarens viktigaste resurs
På ett jordbruk är maskinerna och djuren viktiga, men det avgörande är ändå husbondens och husmors egen arbetsförmåga och hälsa. Om hälsan sviker är det svårt att sköta jordbruket. E
n företagare som går på kontroller hos företagshälsovården är på det klara med sin egen arbetsförmåga. Regelbundna hälsokontroller och gårdsbesök gör det lättare att upptäcka hälsoriskerna i tid.

Den lokala hälsocentralen ger mera information om företagshälsovården för lantbruksföretagare. Även den lokala LPA-ombudsmannen kan berätta mera. Kontaktinformation om LPA-ombudsmannen finns i telefonkatalogen under Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt och på LPA:s webbsidor http://www.mela.fi/asmhaku.asp?path=1070;1071.

Mera information:
LANTBRUKSFÖRETAGARNAS PENSIONSANSTALT, tfn (09) 43 511
byråchef Sinikka Ginström, tfn (09) 435 1441 och 050 364 2443

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab