Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
20.8.2003 11:35:01 / Agrolink
Slutet för GMO-fritt foder?

En brasiliansk domstol har upphävt Brasiliens förbud mot odling av GMO-soja.
Introduktionen av Monsantos Roundup Ready soja i Brasilien stoppades 2000 då den brasilianska konsumentgruppen IDEC och Greenpeace gemensamt tog ärendet till domstol för att förhindra odlingen av GMO-grödor, skriver Agriprim.

I förra veckan upphävde en federal domstol odlingsstoppet med hänvisning till en undersökningar från WHO och andra internationella organisationer som visar att Roundup Ready soja inte utgjorde någon risk för livsmedelstillverkning, foder samt miljön. IDEC och Greenpeace överklagar beslutet.

I Brasiliens södra stater har odlingen av illegalt importerad GMO-soja varit omfattande. 80 procent av sojan odlad i delstaten Rio Grande do Sul, som är Brasiliens tredje största producent av soja, uppskattas vara GMO-soja.

I oktober sker sojasådden i Brasilien. Brasilianska analytiker tror dock inte på någon större sådd av Roundup Ready soja, detta på grund av att det saknas utsäde.

Brasilien är världens näst största producent av sojabönor och det enda stora producentlandet som inte har tillåtit odling av Monsantos Roundup Ready soja. Sojabönor från Brasilien. Lantmännen importerar ca 20 000 ton GMO-fritt sojamjöl per månad från Brasilien. Utan den GMO-fria sojan från Brasilien ser vi nog slutet på GMO-fritt foder i Sverige.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab