Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
19.8.2003 11:23:29 / Agrolink
Lantbrukets strukturundersökning inleds i augusti

Lantbrukets strukturundersökning, som inleds i augusti, berör 35 000 finska lantbrukslägenheter och trädgårdsföretag, dvs varannan gård. Den största delen av uppgifterna som behövs för undersökningen erhålls direkt ur registren, men uppgifter insamlas också under hösten genom telefonintervjuer som riktas till gårdarna. Undersökningen är lagstadgad. I Finland ansvarar Jord- och skogbruksministeriets informationstjänstcentral (Tike) för undersökningen som omfattar hela Europa.

Telefonintervjuerna som riktas till gårdarna görs i september – november. Ett intervjuformulär skickas före intervjun till alla de gårdar som omfattas av undersökningen. Inom några veckor efter att blanketten har anlänt, ringer intervjuaren upp gården och samlar in uppgifter om bl.a. småföretagsverksamhet och arbetskraft. Postningen av blanketterna inleds i mitten av augusti.

I lantbrukets strukturundersökning insamlas uppgifter gällande bland annat företagsverksamhet, åkeranvändning och husdjurens antal. Två tredjedelar av uppgifterna erhålls direkt ur register som upprätthålls av landsbygdsnäringsregistret, i vilket man årligen samlas uppgifter som härstammar från odlarnas stödansökningsblanketter.

Publicering av resultat
De första resultaten av strukturundersökningen publiceras under våren 2004. Då finns de mest centrala resultaten omfattande hela landet tillgångliga. Uppgifterna i lantbrukets strukturundersökningen kommer att samlas i en publikation, och resultaten kommer också att publiceras på Internet under adressen matilda.mmm.fi.

Vikten av undersökningen
Lantbrukets strukturundersökning har haft en betydande roll vid utformandet av den gemensamma lantbrukspolitiken inom den Europeiska Unionen samt vid bedömningen av politikens verkningar. Den första EU omfattande strukturundersökningen utfördes redan år 1996. Med hjälp av strukturundersökningen får man information om lantbrukets tillstånd inom området för så gott som hela geografiska Europa, eftersom det förutom undersökningen i EU och EFTA länder även utförs motsvarande statistikundersökning i de kommande medlemsländer i EU. Med hjälp av strukturundersökningen kan man samla uppgifter om hela det europeiska lantbruket på ett täckande, kommensurabelt och regelbundet sätt.

En av strukturundersökningens viktigaste uppgifter för Finlands del, utgörs av beredandet av jämförelsebara uppgifter om lantbruket. Med hjälp av stukturundersökningen erhålls även de mest täckande uppgifterna i landet gällande användningen av arbetskraft på lantbrukslägenheterna och lantbrukslägenheternas binäringar. För den enskilda odlaren är uppgifterna som samlas i strukturundersökningen viktiga, eftersom många av de beslut som inverkar på lantbrukets framtid, fattas på basen av information ur lantbruksstatistiken.

Tidigare lantbrukets strukturundersökningar som berört vårt land, har utförts åren 1995 och 1997. Senast utreddes lantbrukets struktur år 2000, då man inom ramarna för lantbrukräkningen samlade in uppgifter från alla lantbrukslägenheter och trädgårdsföretag. Fastän behovet av lantbruksstatistik i och med EU har ökat, har de direkt till gårdarna riktade förfrågningarnas antal minskat med så gott som hälften, jämfört med situationen för några tiotal år sedan. Enligt lagen om landsbygdsnäringsstatistik, är Tike förpliktad att samla in uppgifter om lantbruket och trädgårdsproduktionen, och enligt samma lag är de som idkar dessa näringar förpliktade att svara på förfrågningar av Tike.

Tillläggsuppg: Projektchef Esa Katajamäki, (09) 5765 2237, esa.katajamaki@mmm.fi
Forskare Rami Rauhala, (09) 5765 2378, rami.rauhala@mmm.fi
Forskare Irene Mustalahti, (09) 5765 2340, irene.mustalahti@mmm.fi


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab