Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2003 / LF
EU och USA enades om WTO-strategi
EU och USA har enats om en gemensam strategi för de fortsatta agrarförhandlingarna i WTO:s Doha-runda. Nu hoppas man att de fastkörda WTO-förhandlingarna ska få ny fart.
Efter månadslånga förhandlingar kunde EU och USA sent på tisdagskvällen enas om en gemensam bas för de fortsatta WTO-förhandlingarna. En talesman för EU-kommissionen uppgav på onsdagen att det handlar om en principöverenskommelse.
Under tredagarsmötet i Montreal förra månaden kom USA och EU överens om att försöka nå en gemensam bas för de fortsatta förhandlingarna vid toppmötet i Cancun i september. Som tidsfrist sattes den 11 augusti.
Två dagar försenat kunde parterna lägga fram det gemensamma papperet för EU:s medlemsländer och övriga WTO-delegationer i Genève. Några detaljer offentliggjordes ännu inte på onsdagen, men diplomater sade att överenskommelsen omfattade samtliga tre nyckel-områden för den agrara handeln - marknadstillgång, exportsubventioner och interna stöd.
Enligt diplomater kunde en "deal" mellan de två handelsblocken röja undan åtskilliga stötestenar som nu blockerar WTO-förhandlingarna. EU-talesmannen Eric Mamer uppgav i Bryssel att förhandlingstexten är avsedd att ligga som grund för den fortsatta Doha-rundan.
Mamer betonade emellertid att kompromissen inte är ett bindande avtal, utan ett diskussionsunderlag. Det gemensamma papperet beskrevs som "en textram med några detaljer". Några siffror innehåller överenskommelsen inte.
Handeln med agrarprodukter hör till de knepigaste områdena i den världshandelsrunda som startade i november 2001 i Quatars huvudstad Doha. Rundans öde avgörs den 10-14 september i Cancun, Mexiko. Då faller avgörandet om Doha-rundan ska kunna avslutas planenligt före slutet av 2004.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab