|
15.8.2003 / LF
EU-bönder tjänar mer på gengrödor?
EU:s jordbrukare vinner en miljard euro per år genom att övergå till gengrödor hävdar en USA-studie som har finansierats av bioteknikindustrin. Odling av genteknisk förändrad majs, sockerbeta och potatis skulle öka skördarna, sänka odlingskostnaderna och minska insatsen av bekämpningsmedel. Potatisodlingen skulle profitera mest på biotekniken.
Amerikanska National Center for Food and Agricultural Policy (NCFAP) har gjort en teoretisk lönsamhetsanalys för odling av tre gengrödor - majs, sockerbetor och potatis - i EU. Den baseras på tre variabler - skörd, produktionsmängd och odlingskostnader.
Skulle hela den konventionella odlingen i EU ersättas med transgena grödor ökar skörden med 7,8 miljoner ton, medan odlarnas nettoinkomst stiger med en miljard euro. Samtidigt minskar användningen av växtskyddsmedel med 9.800 ton.
Den största skördeökningen utfaller för sockerbetor (+ 5 miljoner ton), medan reduceringen av växtskyddsmedel är som störst inom potatisodlingen (-7.500 ton). Potatisodlarna skulle också tjäna mest på omställningen till gensorter (+417 miljoner euro).
Frankrike och Tyskland har mest att profitera på övergången till GMO-odling. Såväl de tyska odlarna som deras franska yrkesbröder skulle förtjäna 200 miljoner euro mer på gengrödor jämfört med nuläget.
För Finlands potatisodlings del räknar NCFAP med att skörden kan öka med 150.000 ton medan behovet av bekämpningsmedel minskar med 144 ton. Odlarna skulle vinna åtta miljoner euro på kuppen, menar de amerikanska forskarna.
NCFAP uppger sig vara en privat, allmännyttig och opartisk organisation som har utfört liknande fallstudier i USA. Den europeiska studien har finansierats av bioteknikkoncernerna Monsanto, Syngenta och bioteknikindustrins organisation BIO. Miljöorganisationerna har betecknat studien som ensidig och missvisande.
|
|