Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2003 / LF
Budgetförhandlingar i god anda
Förhandlingarna mellan finansministeriet och jord- och skogsbruksministeriet om nästa års statsbudget skedde i god anda senaste veckas torsdag.
Enligt jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaojas specialmedarbetare Jari Heiniluoma redde diskussionen mellan ministrarna ut en del av frågetecknen och det verkar som om jord- och skogsbruksministeriet kommer att "få tillbaka" en del av pengarna som fastslogs i budgetramarna från i våras, men som finansministeriet hade lämnat bort i sitt budgetförslag.
En av de stora skillnaderna mellan finansministeriet och jord- och skogsbruksministeriets budgetsförslag var medlen till LFA-stödet. Finansministeriet hade i sitt förslag räknat med att ett överskott på 10 miljoner euro kan överföras från årets medel till nästa år, medan jord- och skogsbruksministeriet inte räknade med några överföringar.
Eftersom det nu ser ut som om inga pengar blir över från LFA-stödet i år behövs ett tillskott till budgeten. Hur ökningen skall göras i praktiken arbetar tjänstemännen på ministerierna som bäst på, men enligt Heiniluoma föreligger inte principiella problem med att hitta de pengar som behövs till LFA-stödet.
En annan skillnad mellan ministeriernas budgetförslag var överföringen till Gårdsbrukets utvecklingsfond. Finansministeriet höll vid diskussionen fast vid sin ståndpunkt att inte överföra medel till utvecklingsfonden. Finansminister Antti Kalliomäki hänvisade till den arbetsgrupp som tillsatts för att utreda hur utvecklingsfonden borde utvecklas och meddelade att finansministeriet vill vänta och se vilka slutsatser arbetsgruppen kommer till innan några finansieringsbeslut fattas.
Efter de egentliga förhandlingarna diskuterade ministrarna Korkeaoja och Kalliomäki även finansministeriets förslag om momslättnader. Finansministeriet presenterade i samband med budgetutkastet nämligen ett förslag om momslättnader för mindre momspliktiga företag.
Momslättnaderna skulle enligt förslaget avta vid högre omsättning, men alla företag inom primärproduktionen skulle lämnas utanför skattelättnaderna, oavsett omsättning.
Enligt Heiniluoma bad minister Korkeaoja att finansministeriet skulle utreda hur krånglig byråkratin till exempel blir för en momspliktig jordbrukare med gårdsturism, där själva jordbruket skulle lämnas utanför momslättnaderna medan gårdsturismdelen skulle beviljas momslättnader. Finansministeriet lovade utreda saken och har bland annat begärt utlåtanden av de andra ministerierna om momsfrågan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab