Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2003 / LF
SLC kräver lindrad moms för bönder
Lindrad mervärdesskatt för småföretagare - men inte åt primärproducenter - föreslås i ett utkast till ändring av mervärdesskattelagen som finansministeriet utarbetat. Utkastet är nu på utlåtande och SLC kräver att lindringarna även skall gälla primärproducenter.
- Jag förstår inte alls varför man i förslaget valt att ställa primärproducenterna helt utanför skattelättnaderna, säger SLC:s jurist Helena Ålgars.
- I regeringsprogrammet slås fast att man skall införa flexibilitet i fråga om den nedre gränsen för mervärdesbeskattningen för att främja de minsta företagens tillväxtmöjligheter. Regeringsprogrammet gör ingen åtskillnad mellan olika företag, men i finansministeriets förslag vill man nu utesluta primärproducenterna från lindringarna.
Det här motiveras med att primärproducenterna främst säljer åt andra mervärdesskatteskyldiga, som i sin tur kan avdra momsen som då inte blir att belasta verksamheten. Det lönar sig dessutom för primärproducenterna att vara mervärdesskatteskyldiga för att kunna dra av momsen på egna anskaffningar och den nuvarande nedre gränsen för mervärdesskatteskyldighet (8.500 euros omsättning på ett kalenderår) utgör enligt finansministeriet därför inget hinder för primärproducenterna att utvidga sin verksamhet.
- Finansministeriets motiveringar håller inte, fortsätter Ålgars. Många primärproducenter sysslar i dag med direktförsäljning till konsumenterna, som ju inte kan dra av momsen, och många andra företags försäljningar sker ju också åt andra mervärdesskatteskyldiga. Landsbygdsföretagande är jämförbart med annan företagsamhet, därför det inte är rättvist att utesluta någon från lättnaderna.
I övrigt understöder SLC förslaget, som skulle ge företag med en årsomsättning mellan 8.500 och 25.000 euro vissa lindringar i mervärdesbeskattningen. Förslaget gynnar i synnerhet arbetskraftsintensiva företag. Företagare med en årlig omsättning på under 8.500 euro och som frivilligt blivit mervärdesskatteskyldiga, skulle i och med lättnaderna få hela den betalda skatten tillbaka.
Om de föreslagna lättnaderna omfattade även primärproducenter, skulle det innebära en ca 110 miljoner euros minskning av statens intäkter. Av dessa 110 miljoner skulle ca 80 miljoner euro hänföra sig till primärproduktionen, varav ca 40 miljoner euro till skogsbruket. I nu föreslagen form skulle ändringen medföra en ca 30 miljoner euros minskning av statens skatteintäkter. Lättnaden föreslås inte heller gälla överlåtelse av nyttjanderätt till fastighet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab