Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2003 / LF
Tröskningen har kommit i gång
I början av veckan var de första ute och tröskade på sädesfälten i hela landet, och man tröskar tidigt korn även i mellersta Österbotten och norra Savolax. Thomas Lindholm tröskade höstvete hemma i Svartå på måndagen, och fortsatte på tisdagen med korn i Ingå, trots att mörka moln tornade upp sig på himlen.
- Åtminstone de år som jag odlar korn här brukar jag vara först ute med tröskan här i trakten. Jag såg i morse att flera grannar hade tröskorna ute, så många sätter säkert igång den här veckan om vädret fortsättningsvis är torrt.
Totalt har Lindholm 200 hektar mark, då trädor räknas med. Av dessa är 65 hektar egen åker. I år odlar han korn, vår- och höstvete, rybs och havre. I år är det kornet som dominerar, det odlas på cirka 80 hektar.
- Jag tänkte satsa mera på vete, men gjorde om odlingsplanen och sådde mera korn på grund av den sena våren. Om det var klokt eller oklokt återstår att se.
ProAgria meddelar att höstveteskörden i genomsnitt väntas bli normal. Tröskningen av rybs, av vilket man också väntar en normal skörd, torde infalla första veckan i september, då man också räknar med att börja tröska vårvete.
Just nu ser allting bra ut för Lindholm med tanke på tröskningen. Vädret har varit torrt, och fuktigheten i säden är 14-15 procent. Men det kan hända att Thomas efter att ha tröskat en 55 hektar får ta en paus på två veckor, eftersom en del av säden såddes så sent på våren.
- Jag är lite orolig för om allt ska hinna mogna i tid. Jag har faktiskt ännu vetefält som är gröna.
Allmänt har det varma vädret i juli gjort att växterna knappat in på förseningen, som är en följd av den sena sådden. Nu är man bara en vecka efter den normala tidtabellen. På somliga ställen är man till och med tidigare än normalt med att tröska korn, meddelar man från ProAgria.
De senaste veckornas regn har varierat mellan 0-70 millimeter, och mest har det regnat på de åskdrabbade områdena. De häftiga skurarna har ställvis gett upphov till liggsäd, men för det mesta har växterna klarat skurarna bra.
Just nu är åkrarna rätt torra i hela landet, och därför har det ställvis varit svårt att sätta igång med plöjningsarbetet inför sådden av höstsäd. Torrast har det varit i Egentliga Finland, där kornstorleken blir mindre än vanligt. I Egentliga Finland väntar man sig ändå en bättre rågskörd än normala år.
Rågskörden i de andra delarna av landet torde bli normal, trots att det främst är rågen som tagit skada av störtskurarna - 40-60 procent av rågen är liggsäd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab