Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2003 / LF
Köttproduktionen ökade
Köttproduktionen steg med 4 procent under perioden januari-juni. Produktionen av griskött ökade med hela 7,9 procent. Konsumtionen ökade med 1 procent. Uppgifterna presenteras av forskare Anne Kallinen vid Gallup Livsmedelsinformation i tidningen Lihatalous 5/2003.
Producentpriserna fortsätter att sjunka, vilket är en följd av det stora utbudet, valutakursernas ofördelaktiga utveckling och tilläggskostnaderna för BSE-testen. Priset på griskött har i Finland nästan motsvarat EU-medelpriset, medan priset på nötkött i Finland varit lite sämre än i EU i snitt.
Grisköttsproduktionen i EU har inte längre ökat. Kommissionen räknar med att priserna stiger tidigast under årets sista kvartal. Enligt prognosen för hela året kommer produktionen av griskött i Finland att öka med 5 procent till 194 miljoner kilogram. Konsumtionen har varit konstant. Den genomsnittliga slaktvikten beräknas vara 81-82 kilo vid årets slut.
Kommissionen kalkylerar att produktionen av nötkött sjunker cirka 2 procent, och konsumtionen ökar med 1 procent. I Finland ökade produktionen med 5 procent under årets första halva. Produktionen väntas bli 91-92 miljoner kilo i år, och konsumtionen öka med 1 procent. Exporten har fördubblats. Priset på nötkött har sjunkit en aning, i motsats till EU-priserna.
I Europa ökar produktionen av fjäderfäkött medan konsumtionen minskar. Produktionen av inhemskt fjäderfäkött minskade med 3 procent, och konsumtionen ökade med 3 procent. Produktionen ökar så att årets produktion blir 82 miljoner kilo.
Broilerköttkonsumtionens ökning saktades ner, och produktionen minskade med 7 procent. Konsumtionen av kalkonkött steg raskare och produktionen ökade med en fjärdedel. Producentpriset för broiler sjönk under januari-juni 2003 med 1,7 procent, medan kalkonpriset var lika jämfört med priset förra året.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab