Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2003 / LF
Coloradoskalbaggar i östra Nyland
Coloradoskalbaggar har hittills i sommar påträffats i Villmanstrand, Pyhäselkä och Strömfors. Det nyaste fyndet är från i måndags när en potatisodlare i Strömfors upptäckte coloradoskalbaggens larver och ätspår på potatisblad. När potatislandet inspekterades upptäcktes några larver och puppor vilka genast förstördes.
I fjol upptäcktes inga coloradoskalbaggar i östra Nyland. Därför vet man inte med säkerhet varifrån de nu upptäckta coloradoskalbaggarna härstammar. De förekomster av coloradoskalbaggar som gjorts i år, det vill säga i Villmanstrand, Pyhäselkä och Strömfors, är enskilda förekomster som ligger långt ifrån varandra.
Utgående från de fynd som gjorts i år måste man utgå ifrån att coloradoskalbaggar kan upptäckas var som helst i sydöstra Finland.
På Kontrollcentralen för växtproduktion KTTK rekommenderar man därför att potatisodlarna i sydöstra och södra Finland fortsätter att granska sina potatisodlingar tills blasten förstörs i samband med potatisupptagningen. Det här är viktigt för att man skall kunna förhindra att coloradoskalbaggar gräver ner sig i jorden och övervintrar.
Om coloradoskalbaggar eller spår av dessa upptäckts så är odlaren skyldig att meddela om detta till växtinspektören på närmaste TE-central.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab