Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2003 / LF
Fortsatt decimering av älgstammen i år
Jaktvårdsdistrikten har beviljat över 70.000 licenser inför säsongens älgjakt som inleds den 27 september. I jämförelse med fjolåret är det en ökning med tre procent. Också antalet licenser för vitsvanshjort och speciellt rådjur har ökat jämfört med fjolåret.
Fjolårets älgjakt var den största hittills, då fälldes 84.500 älgar. I höst förväntas jaktbytet omfatta över 86.000 älgar.
De senaste uppskattningarna av älgstammens storlek visar på en minskning efter fjolårets jakt i landets södra och mellersta delar, medan älgstammen fortsatte att öka något i norra Finland.
De regionala skillnaderna syns också i antalet beviljade älglicenser för i år. Jämfört med fjolåret har antalet licenser ökat klart inom de distrikt där älgstammen fortsatt att öka, d.v.s. i Lapplands, Uleåborgs, Kajanalands och Norra Karelens jaktvårdsdistrikt.
Jaktvårdsdistrikten i Svenska Österbotten, Satakunda och Egentliga Finland har nu beviljat färre älglicenser jämfört med fjolåret. Älgstammen uppskattas här redan vara tillräckligt begränsad och nära målsättningarna. Förändringarna i antalet beviljade älglicenser i övriga jaktvårdsdistrikt är förhållandevis små.
Sammanlagt har 4.700 licenser för rådjur beviljats i år, en ökning med 1.700 licenser jämfört med fjolåret. Så som tidigare år ska flest rådjur fällas i Egentliga Finland och Nyland, närmare hälften av licenserna har beviljats här.
Om jakten går enligt förväntningarna kommer rådjursstammen att decimeras med 3.500-3.700 djur, vilket närmar sig en fördubbling av jaktbytet i jämförelse med fjolåret.
Närmare 21.000 jaktlicenser på vitsvanshjort har beviljats inom 11 jaktvårdsdistrikt. Flest licenser har beviljats i Egentliga Finland, Nyland, Satakunda och Södra Tavastland. Jaktbytet förväntas totalt omfatta 24.000 djur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab