Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
13.8.2003 / SLC
verksamhetsprogram

d- och skogsbruksministeriet

Registreringsbyrån

PB 30

00023 STATSRÅDET

 

 

Ärende:       Utlåtande om följande förslag till förordning

 

1)                  Statsrådets förordning om frukt- och grönsaksproducentorganisationernas verksamhetsprogram och driftsfond samt gemenskapens ekonomiska stöd

 

2)                  Jord- och skogsbruksministeriets förordning om frukt- och grönsaksproducentorganisationernas verksamhetsprogram och driftsfond samt gemenskapens ekonomiska stöd

 

Hänvisning:      

                     Ministeriets begäran om utlåtande Dnr 3419/00 2003 av 5.8 2003

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund r.f. (SLC) ber härmed att som sitt svar på Jord- och skogsbruksministeriets begäran om utlåtande få anföra följande:

 

SLC konstaterar att marknadsordningen för frukt och grönsaker ger en möjlighet för de europeiska och därmed även de finländska odlarna att genom koordinering av resurser, gemensam marknadsföring och förädling av sina produkter finna avsättning för dessa produkter på den gemensamma marknaden och att stärka odlarnas ställning på marknader när de samarbetar inom ramen för producentorganisationer.

 

Den kritik som hittills funnits mot förordningen riktar sig mot att systemet är komplicerat, byråkratiskt och inte ger tillräckligt utrymme för flexibilitet. Det här gäller såväl för Finland som de övriga EU-länderna.

 

SLC ser därför kommissionens förslag till reformering av 2200/96 som ett steg i rätt riktning. Förslaget innebär i sig ingen genomgripande förenkling av systemet, utan skall endast ses som ett försök att komma tillrätta med de största problemen och olägenheterna och ger inte heller svaret på de problem som Finland har.

EU-kommissionen har därför önskat överföra en större del av beslutsfattandet till medlemsländernas regeringar och jordbruksministerier för att de nationella myndigheterna utgående från gällande förvaltningspraxis och större sakkunskap skall kunna uppvisa större flexibilitet än kommissionen klarat av.

SLC önskar därför understryka vikten av att Finlands regering och Jord- och skogsbruksministeriet i sin nationella lagstiftning och i sin tolkning av förordningar inte begränsar de finländska odlarnas möjligheter att fullt ut utnyttja de möjligheter som marknadsordningen ger, utan erbjuder odlarna fulla möjligheter att använda de instrument förordningen medger.

 

I utkastet till statsrådets förordning § 2 anser SLC inte att det är ändamålsenligt att man från finländsk sida begränsar sig enbart till en referensperiod om 12 månader utan anser att finländska producent-organisationer även bör erbjudas möjlighet att använda alternativ b) i Art 4 i kommissionens förordning med ett medeltal av 3 år.

 

SLC ser det som en positiv utveckling att producentorganisationerna i § 3 föreslås få möjlighet att även använda övriga egna medel som producentorganisationen redan förfogar över. Eftersom producent-organisationen ägs av sina medlemmar känns det naturligt att dessa medel även bör kunna användas för organisationens driftsfond utan särskild insamling.

 

Beträffande § 4 och de behov av förändringar som kan uppträda under det år som ett program skall verkställas, är det skäl att konstatera att i den turbulenta EU-värld som frukt- och gröntsektorn verkar, kan uppstå orsaker som kräver förändringar i programmet. Varje sådan förändring bör i princip kunna anses motiverad och Jord- och skogsbruksministeriet bör även ställa sig positivt till sådana.

 

SLC anser att den skrivning som finns i § 9 i statsrådets förordning om investeringar i företagsaktier är väl rigorös och att de finländska företagens framtida verksamhet inte bör begränsas på det sätt som föreslås i texten, eftersom ingen kan förutse de framtida behov producentorganisationerna kan ha.

 

SLC föreslår därför att producentorganisationerna i sitt verksamhets-program kan inta det som nämns i bil. 1, pt 18 i driftsfondsförordningen ”anskaffande av aktier” om investeringen bidrar till att de målsättningar som upptagits i verksamhetsprogrammet kan förverkligas eller om målsättningen att stärka producentorganisationernas ställning på marknaden bättre kan förverkligas”.

 

Härmed avses inte direkta finansieringsinvesteringar som t.ex. anskaffning av börsnoterade aktier, vilket det inte finns någon anledning att finansiera via programmet.

 

Jord- och skogsbruksministeriets förslag till förordning § 2 anser SLC att det är positivt att Jord- och skogsbruksministeriet visar vilja till flexibilitet när det gäller ansökningstider för program. Det vore ändå skäl att förlänga inlämningstiden av de program som skall tillämpas efter 1.1 2004, eftersom det skett en del märkbara förändringar som kräver mycket tid för organisationerna att sätta sig in i. SLC föreslår därför att ansökningstiden utgår 31.10 2003 och att ministeriet även kan godta senare inlämnade ansökningar.

 

Det ligger i Finlands intresse att flere program än tidigare uppgörs, samtidigt som programmen borde vara av så hög kvalitet som möjligt. Allt detta kräver tid.

 

 

  SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND

  Tage Ginström

  verksamhetsledare

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab