Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2003 / LF
SLC:s styrelse besviken över utdragna 141-förhandlingar
Vid SLC:s styrelsemöte på onsdagen var man besviken över att regeringen inte lyckades uppnå ett förhandlingsresultat med kommissionen om en förlängning av artikel 141 inom juli månad, såsom förhandlingsparterna hade ställt som mål.
Styrelsen förutsätter att regeringen snarast möjligt försöker uppnå en lösning som grundar sig på det förhandlingsresultat som uppnåddes mellan producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet i slutet av april.
Enligt vad SLC erfarit har kommissionen föreslagit ett förhöjt investeringsstöd som en del av 141-paketet. Styrelsen kan inte omfatta detta förslag utan anser att nuvarande investeringsstöd redan är på en godtagbar nivå.
Ett förhöjt investeringsstöd skulle i praktiken innebära att det delvis ersätter produktionsstödet, vilket SLC:s styrelse inte kan acceptera.
I fråga om finansministeriets förslag till statsbudget är styrelsen starkt kritisk till att finansministeriet inte höjer anslaget för gårdsbrukets utvecklingsfond i enlighet med vad regeringen kom överens om i sitt regeringsprogram på våren. Där sägs att anslaget skall höjas med 20 miljoner euro, men i finansministeriets förslag finns ingen förhöjning alls. Styrelsen förutsätter därför att regeringen rättar till saken i samband med budgetrian.
I finansministeriets förslag ingår också en ändring av momslagstiftningen. Ministeriet vill göra systemet lättare och smidigare för mindre företag. En målsättning är därmed också att göra det lättare att starta nya mindre företag.
Enligt uppgift lär finansministeriet dock föreslå att denna lättnad inte skulle beröra företag inom primärproduktionen. Styrelsen förutsätter att även jord- och skogsbruket bör omfattas av lagförslaget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab