Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2003 / LF
Arbetet med CAP-reformen börjar
Arbetet med att reda ut hur reformen av EU:s jordbrukspolitik skall tillämpas i Finland har kört igång. En beredningsgrupp med representanter från bland annat jord- och skogsbruksministeriet och producentorganisationerna har tillsatts. SLC representeras i beredningsgruppen av verksamhetsledare Tage Ginström.
Beredningsgruppen hade sitt första möte redan i juli, men ett mera intensivt arbete börjar i slutet av augusti.
- Den första uppgiften för beredningsgruppen blir att avgöra om Finland skall gå in för modellen med gårdsvisa stöd eller tillämpa den så kallade regionala modellen, berättar Ginström.
Förutom att Finland måste bestämma om de går in för modellen med gårdsstöd eller ett enhetligt stöd, så måste de även besluta om stödet helt skall frikopplas från produktionen eller bara delvis. Kommissionens beslut ger nämligen flera möjligheter.
Enligt Ginström blir arbetet i beredningsgruppen komplicerat genom att förhandlingarna om 141-stödet ännu är öppna. Trots att EU:s jordbruksreform och stödet enligt artikel 141 är två helt separata saker, så finns det vissa kopplingar mellan de båda som måste beaktas då man bestämmer hur jordbruksreformen skall tillämpas.
För att få till stånd en så rättvis tillämpning av jordbruksreformen i Finland som möjligt, så borde beredningsgruppen nämligen veta hur 141-stödet kommer att se ut i framtiden. EU-kommissionen har å sin sida begärt utredningar av Finland över hur jordbruksreformen kommer att tillämpas i Finland, för att kommissionen skall kunna besluta sig om vilket typ av 141-stöd de kan tillåta i Finland.
Detaljerna kring reformen av jordbrukspolitiken klarnar senast i slutet av september då rådet har lovat ha förordningen om jordbruksreformen klar.
Trots att beredningsgruppens arbete är ganska komplicerat så är tidtabellen inte speciellt stram. Finland måste nämligen senast meddela kommissionen vilken stödmodell som väljs den 1 augusti år 2004.
- Men vi kommer att försöka få fram en lösning så snabbt som möjligt, påpekar Ginström. Ju längre besluten om valet av stödform drar ut på tiden, desto längre måste också jordbrukarna leva i ovisshet.
Finland kan tidigast ta det nya stödsystemet i bruk år 2005, men kan även senarelägga reformen ända till år 2007.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab