Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2003 / LF
Nödvändigt bevara sockerkvoterna anser arbetsgrupp
Det är nödvändigt att bevara systemet med sockerkvoter för att trygga den inhemska betsockerproduktionen. Detta poängterar en av jord- och skogsbruksministeriet tillsatt arbetsgrupp i sin mellanrapport om sockersektorns framtidsutsikter.
Rapporten överräcktes förra veckans fredag till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja. Arbetsgruppen ska överräcka sin slutrapport före årsskiftet.
I mellanrapporten konstaterar man att Finlands utgångspunkt i reformen av EU:s gemensamma lantbrukspolitik även gäller för sockrets del. Man bör respektera Europeiska rådets principer att produktionen bör fortsätta på alla områden inom EU, inklusive områden med speciella problem.
EU:s inre marknad för socker skyddas med hjälp av importtullar och exportstöd. Sockerpriset inom EU är ungefär tre gånger så högt som sockrets världsmarknadspris. WTO-förhandlingarna i september sätter press på EU att sänka sina sockerpriser och ändra på sitt stödsystem.
Arbetsgruppen anser att de förluster prissänkningarna leder till skall kompenseras till fullo på områden med svåra odlingsförhållanden. Dessutom kan det behövas specialarrangemang för att garantera konkurrenskraften för vissa områden. För att bevara motivationen att producera ska åtminstone en del av stödet för sockerproduktionen kunna förbli kopplat till produktionen.
EU-kommissionen väntas i november presentera alternativa sätt att förnya den gemensamma sockerpolitiken. Kommissionens egentliga förslag om sockerreformen väntas under första delen av år 2004.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab