Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2003 / LF
Effektivare produktion av ekojordgubbsplantor
Grundförutsättningen för produktionen av jordgubbar är friska plantor. Hittills har det inte funnits friska jordgubbsplantor att få för ekologisk produktion. Finland har som föregångsland i Europa utvecklat den praktiska produktionen av ekojordgubbsplantor. Kontrollerade plantor produceras för andra året i rad i över en miljon exemplar.
Den nya produktionstekniken grundar sig på modern växthusteknik, ekologisk gödsling, biologisk bekämpning och vävnadsodling. Tekniken är utvecklad av Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi (MTT) och Biolan Oy genom att kombinera flera undersökningsresultat och redan kända metoder till en helhet som uppfyller ekoproduktionens krav.
Gödslingen grundar sig på komposteringsavkastningen av broilergödsel och på den kvävelösning som bildas under komposteringsprocessen. Med modern växthusteknik får man av föräldraplantan utlöpare 3-4 gånger snabbare än på friland.
Föräldraplantorna för ekoproduktion föds upp i ett isolerat växthus. Odlingsrännorna ligger ovanför markytan, så att utlöparna hänger i luften. De planterade revsticklingarna står på rörliga bord, som placeras utomhus i avhärdningsskedet. Plantorna kommer i kontakt med markytan först då de planteras ut på odlarens åker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab