Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2003 / LF
Lågprisaffärer dumpar tyska mjölkpriset
Lågpriskedjorna Aldi och Lidl är de tyska böndernas nyaste fiender. Lågprisaffärerna pressar inköpspriset på mjölk till smärtgränsen och hotar köpa sin mjölk i utlandet om leverantörerna inte godtar budet.
Under ett möte nyligen förundrade sig bondepresidenten Gerd Sonnleitner över tingens obegriplighet då vattnet har blivit dyrare än mjölk och hundmaten kostar mer än malet kött. Tysklands ledande lågpriskedja Aldi dikterar de facto priserna i den tyska detaljhandeln. Aldi pressar också mjölkpriset till det yttersta och nu fruktar producenterna att det ska smitta av sig till hela detaljhandeln. Då kan mjölkproducenterna hälsa hem, säger Heinz Christian Bär som är ordförande för producenterna i delstaten Hessen.
Under prisförhandlingarna med mejerierna uppges Aldis inköpare ha hotat att köpa sin mjölk utomlands om man inte accepterar företagets bud. Producenterna betecknar agerandet som rena utpressningen. Drygt hälften av landets H-mjölk säljs via Aldi.
Flera veckor har frustrerade bönder förgäves demonstrerat utanför Aldi, Lidl, Netto, Globus och andra billighetsaffärer för att begära ett pristillägg på fem cent per liter. Inte ens ett brev med 12.000 underskrifter hade önskad effekt.
- Aldi betalar inte. Vi lever i en marknadsekonomi och det får producenterna lov att acceptera, svarade företagsledningen.
Enligt producentorganisationerna utnyttjar Aldi sin makt som marknadsledare till att ruinera tusentals jordbrukarfamiljer. Aldi har visserligen inte verkställt sitt hot att köpa in mjölken i utlandet, men i stället måste mejerierna acceptera ett pris som ligger på smärtgränsen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab