Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2003 / LF
Frankrike vill öka stödet för ekologisk odling
Jordbruket har en hög status i Frankrike, men den alternativa odlingen spelar en underordnad roll. Det vill politikerna ändra på och snickrar som bäst på nya åtgärder som ska främja den ekologiska odlingen. Meningen är att Frankrike ska bli EU-bäst på ekologiskt jordbruk.
Den ekologiska odlingen för en undanskymd tillvaro i Frankrike. Bara 1,4 procent av odlingsarealen odlas enligt ekologiska metoder, och många konsumenter betecknar de ekologiska varumärkena med en viss misstänksamhet. Frankrike ligger på trettonde plats i Europa vad gäller ekologisk odling.
På senare tid har emellertid intresset för ekoprodukter växt i Frankrike. Flera av de stora butikskedjorna har på senare år utvecklat egna ekologiska varumärken. Enligt en färsk undersökning köpte 42 procent av fransmännen ekoprodukter i fjol mot bara 19 procent året innan.
Lantbruksminister Hervé Gaymard har låtit utarbeta en studie över möjligheterna att utvidga den ekologiska odlingen i Frankrike. Målet är att landet ska återerövra positionen som ledande ekoland i Europa, vilket Frankrike uppges ha varit på 1980-talet.
Målet ska nås genom ett åtgärdsprogram som omfattar femton punkter. Man vill bland annat skapa en bättre image för ekoprodukter och lätta på bestämmelserna. Ett ekoråd ska skapa balans mellan utbud och efterfrågan och dessutom planeras ett extra stödprogram för ekobönder.
Hittills har livsmedelsskandalerna varit den bästa reklamen för ekologiska produkter, men det främjar inte en stabil utveckling av marknaden. Därför betonas vikten av information till konsumenterna.
Dessutom måste distributionsvägarna byggas ut. De franska bönderna producerade senaste år 21 miljoner liter ekomjölk som aldrig nådde konsumenterna. Samtidigt såldes 28 miljoner liter tysk ekomjölk.
Ekobönderna kräver att man integrerar handeln, distributionen och förädlingsledet i processen för att satsningen på ekoprodukter ska lyckas. Det nya stödprogrammet ska i höst behandlas av den franska regeringen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab