Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
6.8.2003 13:28:13 / Agrolink
EU får gränslös bötesindrivning

Det blir allt svårare att undvika böter man får i utlandet. Utsökningsmannen här hemma ska se till att du betalar till exempel fortkörningsböterna - oberoende var i Europeiska unionen du har fått dem, skriver Hufvudstadsbladet.


EU-medborgarna ska snart inte kunna smita undan bötesstraff som utmäts i andra EU-länder. Böter på minst 70 euro uppbärs kanske redan nästa år var som helst i unionen av de lokala utsökningsmyndigheterna.
- Förhandlingarna borde vara slutförda före årskiftet, så att man under det italienska EU-ordförandeskapet kan nå en politisk enighet. Därefter ska det hela godkännas på parlamentsnivå, säger lagstiftningschef Jan Törnqvist på justitieministeriet.
Målet är att hela EU ska omfattas av samma system som redan tillämpas i Norden. Motsvarande praxis hittas också i Beneluxländerna.
EU-ländernas justitieministrar diskuterade redan i våras fram ett rambeslut i frågan i Bryssel. Utsökningssystemet omfattar flera olika böter, men i praktiken märks reformen främst då det gäller trafikbrott och -förseelser.

Ingen penningtrafik

En intressant detalj är att de böter som uppbärs inte skickas till det land där straffet utmäts. I stället får det land som uppbär pengarna behålla dem.
- Böterna är ju inte ett sätt att skaffa staten inkomster, trots att många tror så, utan det handlar om att upprätthålla trafiksäkerheten. Därför har man valt ett dylikt solidariskt system, då det skulle vara en onödigt tung och kostsam process att skicka pengarna mellan länderna, säger Törnqvist.
Målet är att öka laglydigheten, då sannolikheten ökar för att böterna måste betalas. Det är ännu oklart vilka vägar utländska böteskrav tar innan de landar på de lokala kronofogdarnas bord, men slutresultatet är säkert.
- I slutändan är det utsökningsmannen som knackar på dörren.

Straffharmonisering

Problemet med fartglada turisttrafikanter är inget nytt. Många minns 70-talets bilturister i Finland.
- Då var det särskilt tyskar och fransmän som nonchalerade fartbegränsningarna, speciellt i Lappland. Jag försökte redan 1976 föreslå ett system för att driva in böterna direkt, säger Pertti Luntiala, numera polisöverinspektör vid inrikesministeriets polisavdelning.
I Finland, liksom i Sverige, har man utgått från att folk betalar böterna och att polisen därför inte skall uppbära dem. I och med den större mobiliteten över gränserna har man dock fått tänka om.
- Det hela är ju en rättvisefråga. Man skall inte undvika straff bara för att man är utlänning, säger Luntiala.
För den finländska polisen är det lättast att få bukt med trafikanter som behöver visum till Finland. Böterna måste betalas innan ett nytt visum skrivs ut inför nästa Finlandsbesök. Det finns också tuffare redskap.
- Vi kan helt enkelt ta körkortet av en trafikant som grovt äventyrar trafiksäkerheten. Kortet skickas sedan per post till gränsen, där trafikanten återfår det.

Varierande praxis

I dag tillämpar många EU-länder system som hindrar trafikanter från att smita från böterna. Antingen betalas böterna direkt - kreditkort accepteras till exempel av norsk polis - eller så förses bilen med hjullås tills bilisten hostar upp bötessumman.
Luntiala ser unionens initiativ till ett täckande EU-utsökningssystem som mycket gott, men han pekar på att det skulle vara lika viktigt att få fart på den allmänna straffharmoniseringen.
Den processen ser dock ut att bli en långkörare. EU:s mål har redan i tolv års tid varit att alla medlemsländer skulle ha rattfyllerigränsen vid 0,5 promille, men i dag varierar den mellan 0,8 och 0,2. En annan svår fråga är körförbuden, som i Finland är rekordkorta. Då unionens vägtrafiklagstiftning förenhetligas, kan vi i Finland se fram emot klart längre körförbud - tidtabellen är dock ett mysterium.
- Vi har redan nu en mycket mångkulturell trafikmiljö, och då unionen får nya medlemsländer blir det ännu krångligare. Jag väntar mig inget stort genombrott i harmoniseringen under de närmaste åren, säger Luntiala.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab