Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.8.2003 13:10:50 / Agrolink
Reklamflödet kan begränsas

Varje vuxen finländare får i snitt 1,8 adresserade reklampostförsändelser i veckan. Det går att minimera denna post, liksom också annan direktmarknadsföring, såsom telefonförsäljning, skriver Hufvudstadsbladet.

Det är lätt att sätta upp en ”Ingen reklam”-lapp vid brevinkastet, men enligt personuppgiftslagen har var och en också rätt att stoppa användningen av personuppgifter i direktmarknadsföring.
Första steget i proceduren är att meddela befolkningsregistercentralen (tfn 09-229 161) om att man vill förbjuda att ens uppgifter ges ut. Man kan också besöka det lokala magistratet.
Nästa steg är Förbundet för Direktmarknadsföring i Finland, SSML. Förbundet upprätthåller ett register över personer som vill slippa adresserad reklampost. På postens kontor hittas SSML:s kort med vilka man kan anmäla ett förbud mot direktmarknadsföring. Förbundets medlemsföretag har förbundit sig till att beakta dessa anmälningar.
Tyvärr verkar det just nu vara svårt att hitta dylika kort. På posten uppger man att nya kort har beställts, men när det anländer oklar. På huvudposten i Helsingfors fanns i alla fall i går kort på svenska. På SSML:s webbsida www.ssml-fdma.fi finns, tyvärr bara på finska, mer information om direktmarknadsföring under länken ”Ohjeistuksia”.

Ge inte ut data

Det är också möjligt att begränsa marknadsföring per telefon genom att ringa någondera av följande nummer: Soneras 0600-134 04 betjänar vardagar 8-20 och lördagar 9-15 och kostar 39 cent/minut plus lokalnätsavgift, medan Elisas 0600-934 04, kostar 37 cent/minut (+lna) och kan nås dagligen 8-22.
De olika förbudslistorna innebär inget vattentätt skydd, men de har en märkbar effekt, trots att de inte omfattar konkreta sanktioner, såsom böter.
- De som gör sig besväret med att anmäla de olika förbuden får nog vara i fred, säger Marianne Saine vid Konsumentverket.
Viktigt är att själv vara försiktig. Kontaktuppgifterna hittar lätt sin väg till försäljarlistor från tävlingskuponger i affärer och gallupblanketter på webben, om de inte har ett kryss i ”jag vill inte ha reklampost”-rutan (förutsatt att en sådan ens finns).


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab