Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.8.2003 13:08:55 / Agrolink
Sjukhusbakterien sprider sig i hettan

Infektionsläkarna befarar att sjukhusbakterien MRSA, som är resistent mot antibiotika, ska sprida sig till hela landet. Bakterien har redan förökat sig ohämmat i Birkalands och Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt i två års tid, skriver Hufvudstabdbladet.

På universitetssjukhusen påträffas bara enstaka fall, men utanför dem har MRSA spridit sig kraftigare. En lika svår epidemi av sjukhusbakterier har inte tidigare konstaterats på åldringshem och långvårdsanstalter i Finland.
Då den antibiotikaresistenta bakterien har blivit vanlig utanför sjukhusen ökar riskerna då sjukhusen tar emot patienter som är smittade utan att veta om det. MRSA kan vara livsfarlig för de andra patienterna och kan leda till att operationerna på sjukhuset måste avbrytas.
I Birkaland sprider sig en bakteriestam medan det i Norra Österbotten finns ett tiotal stammar.
Infektionsläkare Jukka Lumio på Tammerfors universitetssjukhus säger att de flesta smittofallen kom sommaren 2001 och att man efter det haft ett hundratal fall per år. På sommaren är sjukhussjukan vanligare än annars, till följd av att temperaturen på bäddavdelningarna stiger.
- Rötmånaden för skäl för sitt namn; bakterien trivs på fuktig hud. Om somrarna är också personalen fåtaligare än vanligt och det här har visat sig försämra hygienen på sjukhusen och få bakterien att föröka sig, säger Lumio.
Bakterien kan vara livsfarlig speciellt för gamla och svaga patienter, som också är de grupper som oftast smittas.

Okända stammar

I det andra epidemiområdet, Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt, har sjukhussjukan spridit sig från början av 2000. År 2002 påträffades 155 fall av vilka några var allvarliga fall av blodförgiftning.
- Jämfört med tidigare år var siffran 75-faldig och uppgången fortsätter, säger överläkare Hannu Syrjälä på avdelningen för sjukhushygien vid Uleåborgs universitetssjukhus.
I år har MRSA-fallen hittills varit 183 i Norra Österbotten och nästan 180 i Birkaland. Strömmen av diagnoser är jämn men infektionsläkarna anser att de kommer i en för snabb takt. Syrjälä tror att MRSA kan komma att stanna i Finland för gott, även om situationen tillsvidare är under kontroll.
- Antalet okända stammar i vårt distrikt stöder tanken att bakterien Staphylococcus aureus, som är allmän också hos friska människor, kan bli resistent eventuellt till följd av antibiotikakurer.

Hygien främsta vapnet

Den som smittas av MRSA börjar sannolikt bära på bakterien, vilket också är en förutsättning för att en infektion ska bryta ut senare. Enligt infektionsexperterna kan ett enda MRSA-fynd på en bäddavdelning svälla ut till 20 smittofall. Om hygienen på bäddavdelningarna inte är perfekt sprider sig MRSA oundvikligt.
Syrjälä anser att det är osannolikt att man ska kunna eliminera bakteriebeståndet om MRSA i praktiken kan uppstå i varje frisk finländare. Då blir det viktigaste att få bukt med bakterien på sjukhusen. Sjukhuspatienternas hälsa ligger bokstavligen i händerna på vårdpersonalen eftersom MRSA kräver hudkontakt för att spridas från en patient till en annan.
- Det att vårdpersonalen sköljer händerna med alkohollösning efter varje patientkontakt är i nyckelställning, säger Syrjälä.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab