Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.8.2003 / LF
ÖSP och SLC kräver tidigare stödrat för växthusodlarna
Utbetalningen av årets andra stödrat för växthusodlingen bör tidigareläggas. Det kräver ÖSP och SLC i en gemensam skrivelse till jord- och skogsbruksministeriet. Normalt utbetalas raten under oktober, men nu föreslår organisationerna att producenterna ska få den senast under vecka 37, som infaller den 8-14 september.
Många gurk- och tomatodlare har råkat i allvarliga likviditetsproblem under sommaren.
- En kall vinter och vår i kombination med höga olje- och elpriser har lett till höga energikostnader samtidigt som priserna på framförallt tomat varit låga, säger ÖSP och SLC i sin gemensamma skrivelse till ministeriet.
- Läget inom växthusnäringen är verkligen oroande säger SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström. Vad gäller gurkor och tomater talar vi om en lönsamhetskris. I längden blir situationen ohållbar om priserna fortsätter att pressas ner till en nivå, som inte ens täcker produktionskostnaderna.
Enligt Tage Ginström visar situationen också att behovet av stöd är uppenbart.
- Detta måste absolut beaktas när vi förhandlar om en förlängning av det så kallade 141-stödet. Om vi ska upprätthålla en inhemsk produktion finns det inga möjligheter att pruta på stödnivån.
- I stället bör vi verka för högre betalningsfullmakter så att staten har möjlighet att utbetala ett större stöd vid behov.
Tage Ginström påminner om att en tidigareläggning av utbetalningen inte räddar växthusodlarnas ekonomi på längre sikt.
- Den är närmast att betrakta som en akut lösning på många odlares likviditetsproblem, säger han. Vi hoppas att myndigheterna inser att situationen är svår och att vårt yrkande behandlas så fort som möjligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab