Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.8.2003 / LF
Bantad budgetökning till Gårdsbrukets utvecklingsfond?
Det finns en risk att den anslagsökning som skulle komma Gårdsbrukets utvecklingsfond till godo i nästa års statsbudget har bantats betydligt. Enligt uppgifter som kommit till LF:s kännedom skulle de öronmärkta pengarna i anslagsökningen för att trygga investeringsstödet nu vara nere i sex miljoner euro.
Möjligtvis vill finansministeriet hålla en viss summa pengar öppen med tanke på en 141-lösning. Men hur den övriga andelen fördelas av de knappt 20 miljonerna, som regeringen har lagt till i budgetramen för jord- och skogsbruksministeriet jämfört med regeringen Lipponens budgetram, klarnar förhoppningsvis i dag. Då offentliggör finansministeriet och de övriga ministerierna sina budgetförslag på Internet.
Ännu i början av maj talade man optimistiskt om en ökning för jord- och skogsbruksministeriet i regeringens budgetram på 30 miljoner euro, varav två tredjedelar skulle gå till Gårdsbrukets utvecklingsfond. En annan betydande del skulle gå till skogsförbättringar. Redan en vecka senare var de 30 miljonerna nere i 20 miljoner.
Fortfarande var det i alla fall meningen att Gårdsbrukets utvecklingsfond skulle få en stor del av ökningen. Nu finns det alltså en risk att andelen ytterligare krympt.
Det är emellertid möjligt att finansministeriet överlag har blivit försiktigt med att låsa eventuella medel och föredrar att hålla sig med reserver som kan sättas in vid behov. I finansministeriets budgetförslag ligger således de direkta utgifterna "inom budgetramen" drygt 320 miljoner euro under själva ramen.
- Med hjälp av den här reserven är det meningen att staten ska finansiera tilläggsbudgeter och eventuella oförutsedda utgifter under nästa år, heter det i ett pressmeddelande från i onsdags, då finansminister Antti Kalliomäki (sdp) informerade om huvudlinjerna i sitt ministeriums förslag till nästa års statsbudget.
Enligt budgetramen som regeringen spikade i våras skulle jord- och skogsbruksministeriet få sammanlagt 2.655 miljoner euro att röra sig med, vilket alltså är en ökning med knappa 20 miljoner jämfört med den budgetram som regeringen Lipponen hann spika före riksdagsvalet i mars.
I år går utgifterna för jord- och skogsbruket lös på cirka 2.607 miljoner euro när årets första tilläggsbudget räknas med.
Vad gäller stödfrågorna inom jord- och skogsbruket är den allmänna bedömningen att anslagen i stort följer årets nivå. Beroende på hur detaljerna i mellanreformen förverkligas och på 141-lösningen, som i bästa fall blir av i september, fattar man beslut om eventuella höjningar till exempel i en tilläggsbudget.
Även om Finland skulle lyckas få högre fullmakter enligt artikel 141, är en omedelbar höjning av stödet ingen självklarhet. I regeringsprogrammet heter det i alla fall att regeringen strävar efter att fullmakten att bevilja nationella stöd till södra Finland kan höjas och stabiliseras till nivån år 2004, "så att ett enhetligt och stabilt system för jordbruksstöd som gäller hela landet kan införas efter 2003".
Onsdag, torsdag och fredag nästa vecka förhandlar ministrarna med finansministeriet om budgeten. Regeringens egentliga budgetförhandlingar, den såkallade budgetrian går av stapeln den 21-22 augusti. Det är riksdagen som säger sista ordet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab