Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.8.2003 / LF
Stödrätt för utvidgad produktion också efter 2002?
Det torde vara möjligt för den som utvidgat sin produktion fram till 29 september i år att få stödrätter enligt EU:s lantbruksreform också för utvidgningens del. Datumet har betydelse i fall Finland går in för alternativet med gårdsvist stöd enligt EU:s lantbruksreform. Det hävdar jord- och skogsbruksministeriets enhet för landsbygds- och stödpolitik i ett meddelande till kommunernas landsbygdsmyndigheter, TE-centralernas landsbygdsavdelningar och Ålands länsstyrelse.
I samband med den kompromiss som EU:s lantbruksministrar uppnådde i slutet av juni om lantbruksreformen gav kommissionen ett utlåtande med exempel på gårdar som bör kunna få stödrätter ur den så kallade nationella reserven.
Enligt utlåtandet kan de som utvidgat sin produktion före ett visst datum få stödrätter, detta alltså "utöver dem som har utvidgat sin produktion under själva referensperioden". Om detta vissa datum har kommissionen preliminärt föreslagit 31 maj i år, men datumet bestäms slutligt först i kommissionens förordning. Enligt uppgift har kommissionen nu för avsikt att i förordningen föreslå samma datum som då förordningen godkänns. Det torde ske tidigast vid rådsmötet den 29 september.
Det verkar således vara möjligt för dem som utvidgat sin produktion före det att få stödrätter ur den nationella reserven också för den utvidgade produktionens del.
När det gäller gårdar som utvidgar sin produktion efter det utgår man från att de har vetat om reformen då de fattat sitt beslut.
Bestämmelser om detaljerna, vilka krav som ställs på utvidgningen, till exempel hur stor den måste vara kommer att utfärdas i kommissionens förordning och därefter i de nationella författningarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab