Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.8.2003 / LF
Rekordstora odlingar av brödsäd
Odlingsarealen för brödsäd är större i år än på flera årtionden. Produktionen av vete och råg ökar med 12 procent jämfört med förra året. Den sammanräknade arealen för vete och råg överstiger 190.000 hektar, vilket i höst torde ge en skörd på cirka 720 miljoner kilo brödsäd. Senast under 1970-talet har det vuxit lika stora mängder vårsäd på åkrarna i Finland.
Enligt den första skördeuppskattningen från Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral (TIKE) kommer hektarskörden av alla spannmål att vara medelmåttig. TIKE beräknar att totalskörden av spannmål bibehålls på samma nivå som förra året, 3,9 miljarder kilo. Väderförhållandena under sensommaren har ännu en avgörande betydelse för skördens storlek och kvalitet.
Förra årets rekordstora havreareal sjönk i år till samma nivå som år 2001 och havreskörden minskar sannolikt med ungefär 7 procent. Odlingsarealen för korn ökade en aning, men då hektarskörden är mindre än i fjol blir också totalskörden mindre än föregående år.
Den sammanräknade arealen för rybs och raps ökade med 11 procent från i fjol, och man förväntar sig även i år en skörd på över 100 miljoner kilo.
Odlingsarealen för potatis och sockerbeta minskade även i år och arealen för båda blev under 29.000 hektar. Enligt TIKE:s skördeuppskattning kommer skörden av de båda växterna att minska med 17 procent från förra året.
Odlingen av kummin har enligt uppskattning ökat med otroliga 40 procent, och odlingsarealen uppgår till cirka 7.000 hektar. Största delen av kumminskörden går på export till Tyskland, USA och Indien.
Odlingsarealen för vallväxter minskade måttfullare än tidigare år. Förväntningarna av hektarskörden av torrhö är sedvanliga, och hektarskörden av ensilage förväntas bli aningen större än normalt.
Andelen areal i träda har ökat och når nästan upp till samma nivå som år 1995, det vill säga cirka 220.000 hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab