Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.8.2003 / LF
Torkan i Europa tär på skördarna
De första grova beräkningarna lovar inte gott för spannmålsskörden i Europa. Den långvariga värmeböljan med extrem torka minskar väsentligt både skörd och kvalitet. Också Östeuropa kommer att drabbas av skördebortfall - det gäller inte minst Ukraina, som de senaste åren har exporterat stora mängder vete.
Enligt färska uppskattningar riskera veteskörden i EU att stanna vid mellan 83 och 84 miljoner ton mot drygt 97 miljoner ton senaste år. Nästan alla mellaneuropeiska länder från Frankrike i väster till Österrike i öster har lidit av den svåra torkan.
Stora delar av skördarna i Ungern, Rumänien och Ukraina löper också risk att gå förlorade. Ukraina, som tidigare år har uppträtt som en storexportför av vete, kan nu själv få lov att bli importör.
Världsmarknaden har redan reagerat på de svaga skördeutsikterna. I USA har priset på vete stigit med anledning av att EU-vetets inflytande på världsmarknaden minskar. Varken Ryssland eller Ukraina väntas spela någon större roll på världsmarknaden under inkommande säsong.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab