Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.8.2003 / LF
Gryende samförstånd mellan USA och EU i WTO-förhandlingarna
USA och EU visar tecken på ett gryende samförstånd i WTO-förhandlingarna. Under ett förberedande minitoppmöte i Kanada enades de två blocken om att söka ett gemensamt kompromissförslag inför höstens viktiga toppmöte i Cancun. Några konkreta framsteg bokfördes emellertid inte.
I tredagarsmötet i Montreal deltog handelsministrar från 25 länder som försökte finna en gemensam nämnare för de fastkörda förhandlingarna inför toppmötet i Cancun om en dryg månad.
USA och EU kom överens om att bearbeta sina meningsskiljaktigheter i frågor som rör tullar och exportsubventioner inom handeln med lantbruksprodukter. Man hoppas kunna lägga fram ett kompromissförslag före medlet av augusti.
Men fortfarande präglas positionerna av stora differenser. Deltagarna kunde inte enas om vare sig agrarsubventioner, exportstöd eller importtullar.
- Jag har intrycket att klimatet har tinat upp en aning, men den globala uppvärmning som vi behöver saknas ännu, kommenterade Franz Fischler efter mötet.
Fischler efterlyste flera eftergifter från USA och övriga länder. Han underströk att den europeiska unionen är beredd att sänka de konkurrensbegränsande agrarsubventionerna och exportstöden med 60 procent som en följd av den nya agrarreformen.
Enligt Fischlers motpart Robert Zoellick är EU:s förslag är ett viktigt steg, men motsvarar ännu inte en acceptabel lösning. Enligt USA-beräkningar kan EU fortfarande ge ut nästan 28 miljarder dollar för subventioner jämfört med åtta miljarder för USA.
I frågan om importtullar är meningarna också delade. Zoellick medgav emellertid att EU har gjort större eftergifter än andra länder.
WTO-förhandlarna samlas i Genève den 11 augusti för två veckors intensiva manglingar inför det avgörande mötet i Cancun.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab