|
1.8.2003 / LF
Stadsbor i Schweiz hyr sin egen ko
De schweiziska bergsbönderna lever kargt. Nya idéer måste till för att bättra på utkomsten resonerade Paul Wyler i Tschingelfeld som är en av alperna i kantonen Bern. Via Internet bjuder han ut sina tjugo kor på leasing till intresserade stadsbor. Intresset har varit stort och alla kor har gått åt.
Familjen Wyler lever på bland annat boskapsskötsel och gårdsbruksturism och tillverkar bland annat den berömda alposten, en hårdost som kommer från just bergskor. Wylers har sysslat med ko-leasing i liten skala redan några års tid, men i vintras öppnade man en egen hemsida på webben (www.kuhleasing.ch).
Sedan dess drunknar man i förfrågningar. Från hela landet kommer intresserade stadsbor som tänt på idén att ha en egen ko för några sommarmånader. Förfrågningar har till och med kommit från USA.
Korna blir förstås kvar på sommarbetet vid Tschingelfeld. Kunderna betalar en leasingavgift på runt 245 euro per sommar. Dessutom betalas en liten mjölkningsavgift till bonden. Som en motprestation får man köpa ost som tillverkats av mjölken från den "egna" kon till ett pris av tio euro per kilo.
Priset är förmånligt för den berömda alposten kostar i regel mellan 10 och 25 euro per kilo. Priset räknas av mot leasingavgiften. I regel handlar det om mellan 70 och 120 kilogram ost som man kan sälja vidare, skänka bort eller äta själv. Följden är att bland annat restaurangägare har sällat sig till kundkretsen.
Leasingkontraktet förpliktar dessutom hyrestagaren till ett obetalt dagsverke uppe på gården. Wyler utlovar en dags hårt arbete med gödselgrepen eller skyffeln i högsta hugg.
I gengäld får inbitna stadsbor pröva på hur man lever tillsammans med naturen i alplandskapet och så lär man känna andra bergsbönder "och blir en av dem", som Wyler uttrycker det på sin webbsida.
För paret Wyler är det hela ett experiment, men det ger mersmak. Själva leasingen ger ingen förtjänst som sådan, men försäljningen av ost är garanterad. Wyler skulle gärna utvidga verksamheten i samarbete med den lokala producentföreningen.
|
|