Det gäller att hålla koll på vätskebalansen i sommarhettan. Särskilt äldre människor löper risk för uttorkning när det är värmebölja, skriver Hufvudstadsbladet.
Trötthet, huvudvärk och svindel är de vanligaste symptomen på uttorkning, och drabbas man av dem gäller det att snabbt återställa vätskebalansen. Men det är inte bara vätskebalansen som kan rubbas i hettan, i och med att man förlorar vätska då man svettas förlorar man också salt. Så fastän påbudet vanligtvis lyder att man skall undvika salt, skall man just nu se till att man får i sig lite mer än vanligt.
- Många äldre människor är nog utmattade i värmen. Men jag känner inte till att det skulle ha förekommit några allvarligare tillbud under den här värmeböljan. Några fall av uttorkning har det nog varit, men inte till exempel värmeförlamning, som är en allvarlig sjukdom som kan leda till döden, säger överläkaren för Rönnbackas och Viks hälsocentraler Heikki Sumuvuori.
Om vätskebalansen rubbas kan man också bli desorienterad och börja må illa. Dessutom kan det hända att kroppen reagerar tvärt om i hettan så att man slutar svettas och får gåshud i stället.
- Den som lider av någon hjärtsjukdom eller har anlag för svindel gör klokt i att undvika att vara längre stunder i solen. Det är också bra att ha någonting på huvudet. Det är helt bra att röra på sig lite, även om det kan kännas mödosamt, fast det inte lönar sig att anstränga sig för mycket i värmen, säger Sumuvuori.
Inga värre tillbud
Inte heller hemserviceledaren Linda Blåberg på södra socialcentralen har hört om några värre tillbud i värmen. Men skulle det vara så att någon inte står ut i sin varma bostad finns det en möjlighet att ordna med tillfällig flytt undan hettan.
- Inte klagar våra klienter egentligen, även om värmen förstås är värre för dem som är äldre. Ibland ringer någon och frågar någonting, men det har inte varit frågan om några akuta fall.
Finns det några särskilda förhållningsorder som äldre människor eller de som har hand om dem borde tänka på då?
- Nja, inte direkt. Det gäller ju först och främst att få i sig tillräckligt med vätska. För våra anställda betyder det att hälla upp saft och vatten, alla gamla kanske inte klarar av att få upp flaskor och burkar själva. Så gäller det att vädra, gärna korsdrag om det går, för det är inte alla som orkar få upp fönstren heller om de sitter hårt. Annars gäller väl närmast vanligt bondförnuft, man känner ju oftast själv vad man behöver och kan utgå ifrån att andra behöver ungefär detsamma, säger Blåberg.
Sumuvuori tycker ändå inte att man skall överdriva farorna med värmen. Äldre människor klarar sig ofta ganska bra, helt enkelt för att de vant sig vid hetta.
- Nog klarar sig folk ju i andra klimat också. Till exempel på Rivieran kan det vara närmare fyrtio grader varmt och folk klarar sig ändå, fastän de kan vara både gamla och sjuka.