|
25.7.2003 / LF
Extrem torka orsakar missväxt i stora delar av Mellaneuropa
Lantbruket i stora delar av Mellaneuropa har drabbats av missväxt till följd av en lång period av extrem hetta och torka. För tusentals bönder står existensen på spel. Skadorna på spannmålsodlingarna uppgår ställvis till 80 procent. Den tyska producentorganisationen DBV betecknar läget som katastrofalt.
Bönderna i Tyskland, Frankrike, Italien och Belgien talar om "århundradets torka". Också i Österrike, Schweiz och Ungern räknar man med ovanligt låga skördar. Spanien och Nederländerna har däremot ännu klarat sig utan större förluster.
Särskilt spänt är läget i Italien. Där har i synnerhet producenterna av äppel, päron, citron, vin och mjölkprodukter drabbats. Inom fruktodlingen räknar man med ett skördebortfall på 25 procent och för oliver upp till 40 procent.
I Frankrike räknar producenterna av spannmål med 30-procentiga skördeskador medan upp till hälften av majsen riskerar att förstöras. Boskapsgårdarna har fått problem med utfodringen då gräset tar slut. Priserna på frukt har börjat stiga på grund av missväxten.
I Tyskland tvekar producentordföranden Gerd Sonnleitner inte att använda ordet katastrof. Torkan har i synnerhet drabbat de östra och sydöstra delarna av landet. Skörden av frukt, grönsaker och potatis är hotad och 3,5 miljoner hektar spannmål har skadats. Producentorganisationen uppskattar de totala skördeskadorna till en miljard euro.
Värmeböljan pågår praktiskt taget oavbrutet sedan början av juni. Ett par enstaka kallfronter har medfört kraftiga åskskurar som i sin tur har förorsakat hagelskador, översvämningar och skogsbränder.
Enligt meteorologerna kan nya regn inte längre rädda skördarna. Regnvattnet rinner helt enkelt bort längs sprickorna i den eroderade jorden. Kraftiga skyfall kan i värsta fall skölja bort matjorden från åkrarna.
Torkan och dess följder diskuterades på EU:s agrarministerrådsmöte på tisdagen. Agrarkommissionär Franz Fischler konstaterade att EU-kommissionen inte ställer hinder i vägen för ekonomiska stöd till de drabbade. Reda pengar kan EU emellertid inte ro ut med. Den enda möjligheten är att tidigarelägga utbetalningen av medel som står bönderna till förfogande.
Enligt Fischler kan EU-kommissionen erbjuda foder som har lagrats in. EU har också givit sitt samtycke till att uttagen areal får användas för utfodring av djur.
Efter översvämningskatastrofen senaste år etablerade EU en katastroffond för att hjälpa offer för naturkatastrofer. Det är emellertid för tidigt att avgöra om sommarens missväxt är ett fall för fonden.
Stadgarna förutsätter att skadorna i ett land ska uppgå till minst tre miljarder euro eller 0,6 procent av bruttonationalprodukten för att utbetalningar ska ske. Men fonden är i första hand avsedd för återuppbyggnad av infrastruktur som har förstörts av naturkatastrofer.
De europeiska bondeorganisationerna Copa och Cogeca har uppskattat de sammanlagda skördeskadorna till fem miljarder euro och vädjar om EU-hjälp för de drabbade.
|
|