|
25.7.2003 / LF
GMO-samexistens ska regleras av medlemsländerna själva
Det blir medlemsländernas sak att reglera samexistensen mellan odlingar med gengrödor och konventionella odlingar, säger agrarkommissionär Franz Fischler. Enskilda producenter kan på frivillig bas bilda regionala, GMO-fria områden. Däremot går det inte att proklamera en GMO-fri zon genom myndighetsbeslut.
Under en pressinformation på onsdagen påminde agrarkommissionär Franz Fischler om att det inte handlar om att skilja åt två produktionsmetoder med olika risknivå. Riskbedömningen är en ren tillståndsfråga. Kommissionen utgår ifrån att de GMO-sorter som tillåts också är riskfria ur alla synvinklar.
Det handlar i stället om att säkerställa odlarnas valfrihet. Den som vill odla GMO ska ha rätt att göra det och vice versa. Det kräver emellertid vissa åtgärder för att sorterna inte blandas.
Enligt Fischler är det ingen idé att kommissionen börjar utfärda gemensamma samexistensdirektiv för hela EU. Därtill varierar odlingsförhållanden, sorter och klimat alltför mycket från land till land. Lantbruket i Finland och Portugal går inte att jämföra med varandra, säger Fischler.
I stället vill kommissionen utfärda rekommendationer och åtgärder som har sammanställts på basen av erfarenhet och vetenskap. Avsikten är att medlemsländerna ska välja de lämpligaste verktygen för att sammanställa en egen mix för de egna produktionsförhållandena.
Fischler rekommenderar medlemsländerna att avstämma juridiken med den egna lagstiftningen. Själva ansvarsfrågorna borde diskuteras med försäkringsbolagen som kunde ta fram lämpliga försäkringar för odlarkåren.
|
|