Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 22.11.2024
 Grattis Cecilia
27.6.2003 / LF
Rekommendationer om skydd av flygekorren
Det praktiska skogsbruket har äntligen fått klarare besked över hur flygekorren ska skyddas. Fortfarande är det ändå bara rekommendationer som finns till hands. Orsaken till de frågetecken som flygekorre alltjämt förorsakar är det luddigt uttryckta, men ändå ovillkorliga skyddskrav som såväl EU som naturskyddslagen framställer.
Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio har utfärdat rekommendationer, och alla landets skogscentraler har gått ut med goda råd till fältet. Alldeles enhetliga är inte metoderna över hela landet. Kustens skogscentral tar sig mest an rollen som rådgivare och förmedlare av information, medan den regelrätta övervakningen överlåts åt miljöcentralen som ansvarig myndighet.
De rekommendationer som finns idag underlättar hänsynstagandet i någon mån. I praktiken fortsätter ändå flygekorren att stoppa avverkningsmaskiner. Ju tidigare en flygekorre på ett tänkt avverkningsområde hittas, desto smidigare löper det fortsatta arbetet. Det är den regionala miljöcentralen som övervakar skyddet av flygekorren. Därför tar avverkaren kontakt med miljöcentralen varje gång en flygekorre påträffas på ett tänkt avverkningsområde.
Vid en förnyelseavverkning rekommenderas att boträdet och ett område med en radie lika lång som boträdet är högt lämnas helt orört. Flygekorren behöver också en korridor ut från sitt lilla skyddade tillhåll. En korridor i det här sammanhanget betyder trädstammar, som flygekorren kan glida mellan. I en gallring ska man helt normalt tänka på framtida naturvårdsträd. Flygekorrens boträd lämnas naturligtvis ifred. Lövträd alldeles intill lämnas för födans skull, och täta granar ger flygekorren nödvändigt skydd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab