Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 19.5.2024
 Grattis Emilia, Emma
13.6.2003 / LF
Tyskland och Frankrike på gemensam CAP-linje
De europeiska lantbruksministrarna samlades på onsdagen i Luxemburg för att dryfta förslaget till en reform av den gemensamma europeiska lantbrukspolitiken CAP. Redan före mötet enades Tyskland och Frankrike om en gemensam linje i förhandlingarna.
Överraskande lösningar är inte ovanliga i EU-sammanhang, men ännu på torsdagsmorgonen såg det ut som om förhandlingarna om CAP-reformen skulle bli en långvarig och mödosam historia.
- Vi förhandlar så länge tills vi enas eller faller omkull, sade Franz Fischlers talesman Gregor Kreuzhuber till journalisterna inför agrarrådets möte. Den grekiska ordföranden Georgios Drys hade reserverat tid för mötet ända till fredag kväll, med option för en förlängning över veckoslutet.
Det fransk-tyska mötet resulterade i en gemensam position inför ministerrådsmötet. I motsats till EU-kommissionen krav på en total frikoppling av lantbruksstöden från produktionen, beslöt Chirac och Schröder att köra på en uppmjukad variant med partiell frikoppling från år 2006.
Några detaljer gavs inte ut, men franska källor uppger att Tyskland kan ha givit efter för många franska krav.
Det fransk-tyska lägret aviserade bland annat motstånd mot de planerande stödprissänkningarna för mjölk och spannmål. Samtidigt hänvisade de båda statscheferna till att EU:s agrarutgifter inte får stiga.
CAP-reformens fader Franz Fischler avvisade före mötet alla försök att urvattna kommissionens förslag. EU har inte råd med en skenreform inskärpte Fischler som emellertid lovade att beakta "berättigade invändningar".
Fischler underströk att reformen brådskar med tanke på höstens WTO-förhandlingar i Mexiko.
Trots Fischlers ovilja till kompromisser var det en allmän uppfattning att EU-kommissionen måste backa på ett flertal punkter om CAP-reformen ska lotsas i hamn. Den franske lantbruksministern Hervé Gaymard betecknade förslaget till en total frikoppling som "absurd och pervers". Han inskärpte att en lösning inte går att nå utan försvarliga eftergifter från kommissionens sida.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab