Statsrådet har i dag gett en förordning om behandling av hushållsavloppsvatten från fastigheter utanför vattentjänstverkens avloppsnät. I förordningen ställs minimikrav på behndlingen av avloppsvattnen. Kraven gäller samtliga fastigheter som inte är anslutna till vattentjänstverkens avloppsnät. Förordningen träder i kraft i början av nästa år.
Omkring en miljon människor i Finland bor på fastigheter där avloppsvattnen bara behandlas lokalt. Den årliga fosforbelastning som avloppsvattnen från dessa förorsakar är 1,5 gånger så stor som den årliga fosforbelastningen från de 4,2 miljoner människor som bor så att deras avloppsvatten leds till vattentjänstverken. Man räknar med att den effektiverade behandlingen av avloppsvattnen bör gälla 200 000 - 250 000 fastigheter. Behandlingen av avloppsvattnen är ofta bristfällig i synnerhet på fastigheter som är mer än 20 år gamla. Kraven på rening av avloppsvattnet har inget samband med om fastigheten nyttjas året om eller enbart som fritidsbostad. Om det finns en vattenklosett, måste avloppsvattnen alltid behandlas mer effektivt än enbart i en slamavskiljare. Då fastigheternas utrustning kommer på en högre nivå blir det allt viktigare att modern teknik anlitas för bättre behandling av avloppsvattnen.
De nya bestämmelserna gäller nybyggen omedelbart från början av nästa år. Ägarna till gamla fastigheter kan få en övergångstid på tio år. Av särskilda skäl kan den tid inom vilken förändringarna på fastigheten skall göras ytterligare förlängas.
Numera räcker det inte att avloppsvat