Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
11.4.2003 / LF
Trycket ökar på EU:s mjölkproducenter
Oavsett CAP-reformen riskerar den europeiska mjölkproduktionen de närmaste åren att hamna under ett ökat tryck. Följderna av WTO-förhandlingarna, CAP-reformen och EU-utvidgningen är svåra att förutse. Det fastslog experter under den tyska marknadscentralen ZMP:s mjölkkongress i Berlin nyligen.
Experterna fruktar att anslutningen av de tio nya medlemsländerna inte kommer att ske så smärtfritt som många har låtit förstå. Enligt uppskattningar kommer ett tillskott av två miljoner ton mjölk att landa på EU-marknaden. En sådan mängd sväljer marknaden inte utan vidare och troligen måste EU ta till export.
Unionens förpliktelser i WTO-förhandlingarna kan emellertid komplicera exportmöjligheterna. EU får svårt att stå emot det globala anpassningstrycket. Bland experterna rådde enighet om att mjölkpriserna inom EU måste sjunka om EU ska stå pall mot konkurrensen på världsmarknaden.
De samlade experterna varnade också för att underskatta Irakkrigets inflytande på mjölkmarknaden. Krisen inverkar såväl på exporten till Mellanöstern som på handeln med USA. Det är inte omöjligt att USA försöker skruva åt trycket på EU i WTO-förhandlingarna med anledning av att flera europeiska länder har motsatt sig den väpnade konflikten i Irak.
Dessutom går en stor del av den europeiska mjölkexporten till arabvärlden. Situationen betecknas ännu inte som alarmerande, men det oklara läget förhindrar undertecknandet av långfristiga avtal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab