Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
28.3.2003 / LF
Nya traktormotorer kräver dyrare bränsle
De allra nyaste traktormodellerna har motorer som inte kan använda vanlig brännolja som bränsle. Istället får traktorägarna skaffa så kallad motorbrännolja till traktorerna. Men motorbrännolja är dyrare. Under det senaste året har priset för motorbrännolja varit mellan 1,5 och 8 cent högre per liter än vanlig lätt brännolja, uppger Markku Honkanen på Fortum.
Bakom de nya kraven på traktorbränsle ligger två orsaker. Den ena orsaken är att miljökraven skärpts även för traktormotorer. Det innebär att motortillverkarna har varit tvungna att satsa hårt på att få ner utsläppen under de tillåtna nivåerna. Vanlig brännolja innehåller högre halter svavel som bland annat ökar partikelutsläppen via avgaserna.
Den andra orsaken är nya typer av dieselmotorer med elektronisk styrning av insprutningen och högt insprutningstryck, som nu även börjar finnas i traktorer. Dessa motorer kräver andra egenskaper av bränslet, bland annat mycket bättre smörjegenskaper. Traktortillverkarna kräver därför att man som bränsle endast använder motorbrännolja eller dieselolja.
I praktiken är de tekniska egenskaperna lika i motorbrännoljan och dieseloljan, men dieseloljan är belagd med en högre skattesats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab