Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.3.2003 / LF
Förskottsavgifter även nästa kvotår
Mjölksektorns arbete med att få ner mjölkproduktionen i landet till samma nivå som landskvoten har nått halvvägs. Enligt en ny prognos kommer landskvoten för mjölk att överstigas med 33 miljoner liter under innevarande kvotår. Senaste kvotår var överskridningen 67 miljoner liter.
Den nya prognosen visar att förskottsavgiften på 20 cent per liter mjölk, som mjölkproducenterna måste betala då gårdskvoten överskrids, verkligen minskar produktionen. Prognoserna visade ännu i slutet av senaste år att överskridningen för innevarande kvotår skulle bli omkring 45 miljoner liter.
Men trots att förskottsavgiften biter så är MTK:s mjölkutskott och mjölkdelegationen, det vill säga det gemensamma organet för mjölkproducenterna och mejerierna, inte nöjda.
- Vi har nu nått halvvägs, konstaterar mjölkutskottets ordförande Olavi Högnäsbacka.
Målet är alltså att mjölkproduktionen i Finland inte alls skall överskrida landskvoten.
Mjölkdelegationen och MTK:s mjölkutskott beslöt därför vid ett gemensamt möte att mejerierna även i fortsättningen kommer att uppbära ett förskott på 20 cent per liter mjölk, för den mjölkmängd som överstiger mjölkproducentens egen kvot.
Om de nuvarande åtgärderna inte är tillräckliga för att få ner produktionen, så hotar mjölkdelegationen med "kraftigare åtgärder".
Mjölkdelegationens ordförande Matti Rinta-Kohtamäki vill i detta skede inte avslöja vilka åtgärder det kan vara fråga om.

CAP-reformen fördöms

Vid mjölksektorns gemensamma möte behandlades även kommissionens reformförslag för jordbrukspolitiken. Största delen av innehållet i reformförslaget sablades ner. Enligt Matti Voutilainen som är MTK:s mjölkombudsman var det endast kommissionens förslag om att förlänga systemet med mjölkkvoter som ansågs vara bra.
Mötet ställde sig också tvekande till förslaget om att utöka mjölkkvoterna i EU. I dagens läge finns det ingen plats på marknaden för en utökad mjölkproduktion.
Deltagarna i mötet ställde sig bakom det utlåtande om reformförslaget som mjölkutskottet gav i början av februari.
I utlåtandet sägs bland annat att den finländska mjölksektorn inte godkänner att Agenda 2000 avtalet som gjordes i Berlin år 1999 rivs upp.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab