Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.3.2003 / LF
Unga EU-bönder kräver mer av CAP-reform
CAP-reformen borde ta större hänsyn till unga jordbrukare. Det var budskapet från ett möte i Österrike inom ramen för de unga jordbrukarnas europeiska takorganisation CEJA. Under CEJA-rådets fyradagarsmöte i Österrike diskuterades bland annat EU:s östutvidgning, djurhälsa och CAP-reformen.
CEJA-ordföranden Hans Benno Wichert konstaterade att reformen inte garanterar en hållbar och rättvis lantbrukspolitik för unga. Enligt mötet borde lantbrukspolitiken innehålla fler element som gynnar ungdomar som tar över hemgården.
Wichert beklagade att kommissionens reformförslag inte tar ställning till åldersstrukturen på de europeiska gårdarna. Han hänvisade till Eurostat-undersökningen som visar att 52 procent av alla EU-jordbrukare är äldre än 55 år, medan bara åtta procent är yngre än 35 år. Enligt Wichert leder den oförmånliga åldersstrukturen till en försvagning av företagsamheten inom jordbruket. Det är nödvändigt att beakta de framtida lantbruksföretagarnas krav och behov, sade Wichert med adress EU-kommissionen.

CAP bör beakta de unga

Han efterlyste en starkare integration av åtgärder för nya jordbrukare i den europeiska jordbrukspolitiken. Den gemensamma jordbrukspolitiken måste förmedla unga människor en vision som övertygar dem om att det lönar sig att välja en framtid inom jordbruket, sade Wichert.
I mötet deltog ett 50-tal representanter för 22 europeiska organisationer för unga jordbrukare. Mötet diskuterade livligt stridsfrågan om frikopplingen av stöden från produktionen, och på många punkter gick åsikterna isär.
Deltagarna från bland annat Österrike, Frankrike och Spanien avvisade frikopplingen, medan andra delegationer visade en större öppenhet. Mötet enades om att den fria företagsamheten bör främjas, men att en total frikoppling av stöden från produktionen inte är önskvärd. De unga jordbrukarna ser positivt på förslaget att införa ett s.k. Farm Advisery System. Ett positivt element, förutsatt att det införs på frivillig basis och kan utvecklas till ett ordentligt rådgivningssystem, heter det i mötesresolutionen.

Råd för unga jordbrukare

Europeiska rådet för unga jordbrukare (CEJA) grundades i Rom 1958 och omfattar i dag 22 medlemsorganisationer i 15 länder i Europeiska unionen. Tillsammans med sex associerade medlemmar från Cypern, Polen, Ungern, Tjeckien, Bulgarien och Slovenien företräder organisationen nära en miljon unga jordbrukares intressen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab