Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.3.2003 / LF
Risk för kollaps i WTO-rundan
WTO:s jordbrukschef Stuart Harbinson har lagt fram ett nytt kompromissförslag för världshandelsorganisationens agrarförhandlare. Men förslaget innehåller inte mycket nytt i jämförelse med det första papperet som skälldes ner från höger och vänster. Förhandlingarna stampar på stället.
Harbinson lade fram sitt andra förslag på tisdagen, men påpekade själv att förändringarna är små. Harbinson klagar över "dålig kollektiv vägledning" från de 145 WTO-medlemmarna, d.v.s. parterna kommer inte med några initiativ som skulle vara till hjälp för att lösa dödläget. Enligt Harbinson, som leder jordbruksförhandlingarna, står positionerna på alla viktiga områden fortfarande långt ifrån varandra.
Harbinson var huvudarkitekten bakom Dohaförklaringen som utgör grunden för de fortsatta agrarförhandlingarna.
Det nya förslaget är i stort sett en upprepning av det första papperet. Exportstöden för jordbruksprodukter ska bort under en nioårsperiod och importtullarna ska minskas kraftigast där de är som högst. Därför upprepas också kommentarerna från de olika blocken.
EU-ordföranden Franz Fischler ser inte mycket nytt som skulle ändra på läget, och Japan har redan hunnit avvisa förslaget. Cairnsländerna och USA anser som vanligt att förslaget är för tandlöst.
Agrarförhandlingarna ska fortsätta nästa vecka i Genève, men i WTO-kretsar ser man mörkt på chanserna att slutföra rundan före den fastslagna tidsfristen i slutet av mars.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab