Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.3.2003 / LF
Nyland utan svensk bonderiksdagsman
Det blev ett dåligt val för SFP också i Nyland, och följden blev bland annat att den mångåriga traditionen med en egen sfp-riksdagsman från den nyländska producentrörelsen bröts.
Trots drygt 4.000 röster lyckades den finlandssvenske producentbasen Holger Falck inte ta sig över tröskeln för att komma in i riksdagen. Han är i alla fall glad över att han fick så pass många personliga röster.
- Närmare 900 fler röster borde jag förstås ha fått "på alla håll och kanter", men jag är ändå nöjd, säger han. Speciellt glad är jag över att jag fick röster i hela det tvåspråkiga Nyland.
I Vasa valkrets säkrade ÖSP:s ordförande och SLC:s första viceordförande Nils-Anders Granvik sitt återval i riksdagen med 8.738 röster.
- Jag är nöjd med mitt personliga resultat, men för SFP var det inte något bra val, säger han. Nils-Anders Granvik kommer att prioritera en plats i riksdagens jord- och skogsbruksutskott, en plats han hade också i den förra riksdagen.
AFM Christina Gestrin, sfp, lyckades inte heller komma in på ordinarie plats i riksdagen, trots att hon fick drygt 4.800 röster, det vill säga 1.600 fler röster än för fyra år sedan. Som första suppleant sitter hon i alla fall i riksdagen i ett års tid tills Astrid Thors, sfp, avslutar sin karriär som EU-parlamentariker.
Den västnyländske jordbrukaren Thomas Blomqvist knep 2.092 röster.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab